Prvním krokem k budoucímu využití dalších částí pivovaru má podle starosty být přivedení sítí v příštím roce. „S tím počítá rozpočet města na příští rok. Potom se můžeme bavit o dalším postupu. Víceúčelové společenské a kulturní centrum s dostatečným zázemím by v areálu vzniknout mohlo," uvedl starosta Gabrhel.

O areálu diskutovali i zastupitelé na svém posledním zasedání. „Bylo by dobré, abychom na pracovním jednání prodiskutovali, jak by pivovar mohl vypadat v roce 2021, kdy by se tam mohla konat Zemská výstava, pokud ji úřady Znojmu a Retzu přidělí," řekl při jednání zastupitel Jiří Kacetl.

První kroky
Areál znojemského pivovaru již rok zčásti využívá společnost Městský pivovar Znojmo, která tam vrátila vaření piva. Další investory město zamýšlí přilákat přivedením nových inženýrských sítí.

Poukázal přitom na možnost demolice některých budov v areálu. „Naznačila to zpracovaná studie, souhlasili památkáři. Jde o to, abychom sítě nevedli k objektům, které případně zaniknou," poznamenal zastupitel.

Šéf investičního odboru Karel Bartušek zastupitelům řekl, že takový problém nenastane. „Postavíme hlavně páteřní vedení. S objekty, které by mohly být odstraněny, ani nepočítáme. V každém případě doplnění přípojek je už poměrně jednoduché, když jsou položena hlavní vedení," sdělil vedoucí.

Starosta Gabrhel k případným jednáním řekl, že by se měla týkat konkrétních návrhů. „A ty od opozice nedostáváme. Mluví jen na zastupitelstvu, k rozpočtu ani jiným tématům jsme nedostali jediný podnět. Jednat můžeme, ale o reálných věcech, ne o tématech, která by nás jakkoliv blokovala do budoucna. To už opozice předvedla, když nás tvrdě kritizovala za spolupráci s Městským pivovarem, která se přitom velmi osvědčila a přináší výborné výsledky," argumentoval starosta.

Kacetl vyjádřil naději, že k jednáním přesto dojde. „Mám signály od některých zastupitelů, že tomu jsou nakloněni. Pokud jde o pronájem části pivovaru před dvěma lety, naše kritika se týkala především formy zveřejnění příslušné nabídky městem, o které se nedozvěděli případní další zájemci," poukázal zastupitel.