„Na první představení, Čajkovského Oněgina, přišlo minulou sobotu šestatřicet diváků, což není špatné. I když podle propočtů, které jsem si udělal, by na jednotlivá představení mělo chodit kolem padesáti lidí, abychom se s městskou dotací, kterou jsme na tento projekt obdrželi dostali takříkajíc na nulu," uvedl David Lobpreis, ze společnosti která znojemské kino Svět spravuje.

Znojemští radní při letošním rozdělování kulturních dotací poslali kinu na přenosy patnáct tisíc korun.

Kinaři ze Světa chtějí diváky nalákat i zvýhodněnou permanentkou. „Stojí dvanáct set padesát korun a zájemci ji mohou buď využít jako vstupenku na pět promítání pro sebe, nebo třeba jako skupinou vstupenku pro pětici diváků na jedno představení," doplnil Lobpreis. Jak dodal, zájem diváků během sezony rozhodne, zda newyorská opera vydrží v programu i v dalším cyklu.

V říjnu čeká příznivce opery další zážitek v sobotu. Na programu bude opět ruské dílo, opera Nos Dmitrije Šostakoviče. V polovině prosince pak přijde na řadu italské pojednání veselé anglické látky, opera Falstaff Giussepe Verdiho. V novém roce cyklus pokračuje až v únoru, kdy se diváci obejdou bez titulků. Metropolitní opera uvádí většinu oper v původním jazyce, a výjimku neudělala ani u Rusalky Antonína Dvořáka. V titulní roli se představí přední americká sopranistka Renee Fleming. Do konce nynější sezony v květnu příštího roku nabídne MET mimo jiné i slavnou Bohému.

Opera v kině

26. října: Šostakovič Nos
9. listopadu: Puccini Tosca
14. prosince: Verdi Falstaff
8. února: Dvořák Rusalka
1. března: Borodin Kníže Igor
15. března: Massenet Werther
5. dubna: Puccini La bohéme
28. dubna: Mozart Cosi fa tutte
10. května: Rossini La cenerentola.

(Začátky představení většinou 18:45 hodin)