Proto také ono tematické pojmenování Říční koncert. „Zazní notoricky známá Vltava Bedřicha Smetany, méně známý Dunaj Leoše Janáčka a ve světové premiéře zatím neznámá Morava Vladimíra Franze. Filharmonii Brno na tomto koncertě povede její šéfdirigent Aleksandar Marković," uvedla mluvčí Filharmonie Brno Lenka Němcová. Tři řeky z pohledu hudebních skladatelů doplní houslový koncert v podání patrona festivalu Pavla Šporcla.

Na hudební nastudování své nové kompozice Franz dohlížel ještě v úterý v brněnském Besedním domě. „Provedení soudobé skladby Morava není jednoduché, ale naši se do ní pustili s vervou. Pan Franz byl přítomný na celé zkoušce a s výkonem orchestru byl spokojený. Skladba trvá zhruba patnáct minut, hraje se v ní například také na barely," upřesnila Němcová.

Do Znojma filharmonie vyrazí ve středu odpoledne a přímo na místě v Louckém klášteře hudebníky čeká ještě akustická zkouška. Po sedmé hodiny večerní se pak řeka Morava ve svém hudebním ztvárnění vlije do srdcí posluchačů naostro, ve světové premiéře.

K vrcholům festivalových událostí tradičně patří premiérové uvedení vybrané opery z vlastní produkce. Letos se organizátoři rozhodli pro komediální titul Platée z tvorby Jeana-Philippa Rameaua, a to ve francouzsko-české koprodukci. „K mnohaleté a osvědčené spolupráci Hudebního festivalu Znojmo a Czech Ensemble Baroque se přidali francouzští umělci – představitel hlavní role Jean-Francois Lombard, režisérka Constance Larrieu a asistent režie Didier Girauldon," uvedl prezident festivalu Jiří Ludvík.

Premiéra Platée je na programu 24., 26. a 27. července v jízdárně Louckého kláštera, kde se tento titul operního baroka dočká své premiéry, reprízy a derniéry.

Další uvedení organizátoři zatím neplánují. „Je to finančně velmi náročné, a navíc režisérka i představitelé dvou hlavních rolí jsou Francouzi, takže by to bylo komplikované. Ale i když není domluveno nic konkrétního, do budoucna se dalšímu uvedení nebráníme," doplnila Jana Příkazská.

K novinkám letošního ročníku patří výstava ve znojemské kapli svatého Václava, která mapuje desetiletou spolupráci Hudebního festivalu Znojmo a Festivalu Retz, dále je to například hudba na objednávku: zájemci si mohou do zaměstnání či domova pozvat muzikanty, kteří jim zpestří zdánlivě běžný pracovní den. „V pátek 11. července budou po Znojmě a okolí jezdit Cimbálová muzika Denár a smyčcové kvarteto konzervatoře Brno a zájemcům zahrají na smluveném místě. Volné termíny ještě jsou, rezervace je možná přes facebook www.facebook.com/hudbaznojmo," upřesnila Příkazská.

Vstupenky na všechny festivalové akce jsou zatím v prodeji, více informací o programu na www.hudbaznojmo.cz.

Říční koncert: Slavnostní zahájení Hudebního festivalu Znojmo
Datum a místo: 9. července od 19.00 hodin v jízdárně Louckého kláštera. Program: Antonín Dvořák – Houslový koncert a moll, Leoš Janáček – Dunaj, Bedřich Smetana – Vltava, Vladimír Franz – Morava (světová premiéra). Účinkují: Pavel Šporcl (housle), Filharmonie Brno, Aleksandar Marković (dirigent). Vstupné: 200 až 300 Kč