Kromě dalších jihomoravských měst zavítá festival i letos do Moravského Krumlova na tamní zámek. V Rytířském sále 23. června vystoupí belgický soubor BL!NDMAN.

„Úžasné saxofony tohoto souboru znovustvořily varhanní hudbu Johanna Sebastiana Bacha. Pro skladatele Igora Stravinského byly varhany jakýmsi monstrem, které nikdy nedýchá, ale v tomto případě je to naopak lidský dech, který vás vezme na cestu do srdce barokní hudby," zvou organizátoři festivalu na koncert do Krumlova. Kdo měl podle nich možnost slyšet BL!NDMAN hrát Bacha, nikdy na to nezapomene. „Je to prostě síla!" dodávají.

Dramaturgie jubilejního ročníku se ujal belgický muzikolog a básník Jelle Dierickx. „Začal jsem pracovat s tématem, které je samo o sobě velmi banální. Festival už je tu po dvacáté, pojďme to tedy oslavit. Bude to párty, slavnost," naznačil.

Páteří bohatého programu je 35 festivalových koncertů především staré hudby, které se uskuteční od soboty až do 25. června ve vybraných 20 městech Jihomoravského kraje a Kraje Vysočina. Jednotlivá města festival spolupořádají a mají tak příležitost bezprostředně ovlivnit jeho charakter. Kromě Krumlova se představí i v Kyjově, Ivančicích či Lednici.

Na pódiích zdejších zámků, hradů, kostelů, synagog či radnic se představí hvězdy uplynulých ročníků festivalu, ale před domácím publikem vystoupí někteří elitní hudebníci poprvé.