Štáb nizozemské veřejnoprávní televize NPO 1 natáčel vloni v létě v celé České republice, zavítal i do Znojma. „Již úvodní záběr na osvětlený Loucký klášter ve tmě prozradil, že budou mít diváci co do činění s tajemnou atmosférou a napětím. Ty umocnily svíčky rozmístěné po chodbách. Soutěžící se v prostoru pohybují po tmě, plní úkoly a práci jim stěžují baleríny ozbrojeny laserovými zbraněmi. Město Znojmo získalo exkluzivní fotografie od tvůrců,“ uvedla mluvčí znojemského úřadu Petra Maršounová.

Starosta Pavel Málek před budovou základní školy
Z památek v Jevišovicích vzniká moderní vzdělávací centrum

Podle Petry Palečkové, ředitelky zahraničního zastoupení agentury CzechTourism Benelux, které se na natáčení podílelo, si tvůrci vybrali Českou republiku na základě dobré epidemiologické situace vloni v létě. „Kromě Znojma natáčel padesátičlenný štáb na více než třiceti místech České republiky. Diváci se seznámili například s Jaroslavickým zámkem, Mikulovem a Lednicko-valtickým areálem, Brnem a dalšími turisticky zajímavými místy nejen na jižní Moravě,“ uvedla.

Natáčení vnímá jako úspěch v propagaci České republiky. „Je to ten nejlepší možný nekomerční způsob propagace České republiky v Nizozemsku. Pořad mohou diváci sledovat i online a na sociálních sítích existují kromě oficiálních profilů také desítky fanouškovských stránek a skupin. Mediální hodnota je proto nevyčíslitelná,“ vyzdvihla Palečková.

Televizní soutěže se účastní deset známých nizozemských osobností, které během natáčení plní různé typy úkolů. A rozpoznávají, kdo ze soutěžících mezi nimi hru sabotuje. Fanoušci mohou každý týden prostřednictvím aplikace hlasovat pro svého podezřelého. Sledovanost prvního dílu reality show přesáhla poprvé v jednadvacetileté historii pořadu hranici tří milionů diváků.