Galeristka Čertková: Agnes nabízí Mladou krev umění

Nevšední projekt odstartovala znojemská galeristka Hana Čertková. Svou galerii Agnes v ulici Kollárova nabídla mladým umělcům. Projekt, který má mladým lidem umožnit vyzkoušet si nejen tvorbu, ale také prezentaci svých děl včetně vernisáží, nazvala Mladá krev umění.

„Do galerie Agnes začaly chodit z mého pohledu děti, i když to už děti nejsou. Ocenila jsem jejich odvahu, když projevili zájem u mne vystavovat. Chodili sem nezávisle na sobě a tak mne napadlo dát je dohromady," říká galeristka.

Jak dodává, mladí zafungovali na principu kutálející se sněhové koule. „Navzájem si o sobě řekli a dali se dohromady. Určitou vůdčí osobou je Vojta Kulich, který ostatní kolem sebe soustředil. Jsou to lidé s nepřekonatelným pudem tvořit. Jsou mezi nimi tací, kteří umění studují, jiní tvoří proto, že je to jednoduše baví," naznačuje Čertková.

Proto mladým umělcům dala na měsíce únor a březen svoji galerii k dispozici. „Chci, aby si to vše prostě vyzkoušeli, aby používali ,hračky dospělých´. Budou mít k dispozici zavedenou galerii a oni si vyzkouší pozice vystavovatele, umělce, propagátora umění. Například tento plakát je už kompletně v jejich režii. Jen jsme jim jej pomohli vytisknout," vysvětluje Hana Čertková.

Galeristka zdůrazňuje, že mladé nijak neřídí ani výrazně neovlivňuje. „Proto v tuto chvíli ani přesně nevím, kolik jich celkem je. Vše je v jejich režii. Jen ať si zkusí, jaké to je a s čím vším se dospělí musí poprat, když jim mnohdy vyčítají určitý dril. Žádná cenzura, je to jen a jen na nich," přibližuje Čertková.

O prezentaci celého projektu se pro Znojemský deník postará trojlístek reportérek. „Jsou to Šárka a Eliška Andelovy a fotografka Dina Hotová," představuje spolupracovnice Deníku galeristka.

Jak dodává, přístup do galerie budou mít všichni zájemci. Od malých dětí po dospělé. „Sama nevím, co z toho vypadne," usmívá se Čertková.

První dvě veřejné vernisáže už mají mladí umělci za sebou. Další budou následovat každý únorový pátek vždy v osmnáct hodin.