Z jaké dálky přijedou zahraniční hosté festivalu 9. ročníku festivalu Znojemský hrozen?
Letos přijedou až z daleké Číny, aleještě předtím se setkáme s přáteli z Maďarska. Rakušané už u nás byli, ale platí staré známé – vždycky může být něco nového.
Čím nás překvapí Maďarsko?
Maďarský národní den bude v úterý a stane se přehlídkou maďarských gastronomických specialit s ochutnávkou. Ochutnáme výborný perkelt, který připomíná náš guláš, chybět nebudou pravý uherský salám, kuřecí řízečky, čabajky ani pagáčky a vše doplní krásná maďarská vína. Velké překvapení máme pro naše hospodyňky – maďarští kuchaři připraví pravý maďarský kotlíkový guláš a prozradí recept na něj.
A Čína?
Čínští hosté představí kromě jiného přípravu čajů – zeleného a čajů Puerh, Wülog a Taijiquan. Prezentaci doprovodí hudba v provedení čínského hudebníka. Co se týká vynikajících čínských pokrmů, objeví se na stolech slané a sladké. Stan bude vyzdoben krásnými fotografiemi z Číny.
Rakušané jsou sousedi, čím překvapí?
Na to je jednoduchá odpověď – dovolte mi citovat šéfkuchaře, Bernarda Mewalda: „Kde roste víno, tam se dobře jí.“ Ochutnáme nejen vynikající vína z Dolního Rakouska, ale také speciality kuchaře Martina Hrabce. Jen na ukázku – pan Mewald připraví veltlínskou polévku a Gaudium Vini, želé z veltlínského vína.