Devátý ročník Hudebního festivalu Znojmo bude patřit italskému skladateli Claudiovi Monteverdimu, od jehož úmrtí letos uplyne tři sta sedmdesát let. V termínu od 12. do 28. července nabídne festival návštěvníkům široký výběr koncertů i doprovodných akcí.

Již tradičně bude každý koncert doprovázen degustací vín místních vinařů, kteří zaštiťují jednotlivé akce. Do Znojma zavítají zahraniční umělci The King's Singers i hvězdy českého kulturního nebe Vojtěch Dyk a B-side Band. Stěžejním projektem bude operní dílo z festivalové produkce, Combattimento víra, láska, naděje. Chybět nebude ani mnohaletý patron festivalu Pavel Šporcl.

„Hudební festival Znojmo již neodmyslitelně patří do mých prázdninových plánů. Pro letošní ročník jsem připravil speciální program sestavený ze skladeb s italskou tematikou," přiblížil Pavel Šporcl.

V první polovině večera zazní atraktivní, drobné a velmi virtuózní skladby a také skladby velkých českých houslistů Františka Ondříčka a Ferdinanda Lauba, které brzy vyjdou na Šporclově novém cédéčku. „V druhé polovině provedeme krásný a velmi vzácně uváděný Čajkovského Souvenir de Florence, sextet, v němž si zahraji se skvělými muzikanty a mými kamarády. K violoncellu zasedne můj bratr Petr Šporcl. I proto se na tento koncert velmi těším," doplnil Pavel Šporcl.

V rámci svého letního turné vystoupí pak ve Znojmě 22. července zpěvák, herec a performer Vojtěch Dyk s brněnským orchestrem B-side Band. „Nejžádanější a nejsledovanější projekt současné české kulturní scény se uskuteční v prostorách Louckého kláštera," nastínila mluvčí festivalu Jana Příkazská.

Na festival zavítá také světově proslulý vokální ansámbl The King's Singers, který se vydává do Znojma představit své pojetí Monteverdiho a jeho doby. „Je nám velkou ctí pozvat milovníky hudby na jejich koncert do kostela sv. Mikuláše. V rámci jejich návštěvy chystáme v programu také jednu perličku, a to workshop pod vedením těchto mezinárodních umělců. Tímto interpretačním workshopem pro vokální ansámbly bychom rádi pedagogicky obohatili českou hudební scénu," vysvětlil prezident festivalu Jiří Ludvík.

K jednomu z vrcholů Hudebního festivalu Znojmo bude bezesporu patřit dobročinný koncert Pavlíny Senić, každoročně konaný na renesanční perle českých a moravských památek, zámku v Uherčicích.

Velkolepý operní recitál bude provázet herec Viktor Preiss a dobročinnou dražbu unikátních vín, která bude následovat, povede Jan Čenský. Výtěžek bude opět věnován na opravy zámku. „Jsme hrdí na to, že se také díky nám konečně obrací více pozornosti k této nádherné české památce. Více peněz než v předchozích letech uherčickému zámku věnuje například Národní památkový ústav a my doufáme, že tento trend bude pokračovat," věří Ludvík.