Milovníci vážné hudby ze Znojemska už jistě zkouší své sváteční šaty a obleky. Již za několik dní začíná totiž devátý ročník Hudebního festivalu Znojmo, tentokrát ve znamení Itálie a Claudia Monteverdiho. Od tohoto pátku až do 28. července nabídne pestrý program koncertů, doprovodných akcí i několik novinek.

„Návštěvníci se mohou těšit třeba na unikátní projekt Monteverdiho revue, charitativní vystoupení Pavla Šporcla na Freeportu i na slosování hodnotných cen," informovala mluvčí festivalu Jana Příkazská.

V neděli 21. července představí Eduard Tomaštík ve spolupráci s Ladislavou Košíkovou a tanečníky z Hradišťanu výpravný projekt Monteverdiho hudebně tanečně vědecko populární revue.

„Posluchač se poučnou a zábavnou formou ve stylu Cimrmanů seznámí s dosud neznámými aspekty Monteverdiho tvorby. Program líčí nevšedním způsobem Monteverdiho vztah k českým zemím a okolním státům. Zazní v něm známá i méně známá tvorba Monteverdiho a pro srovnání i některých jeho současníků. Jedinečnost projektu je umocněna také interpretační složkou. Ta spočívá v netradičním spojení komorního souboru Societas Incognitorum, zabývajícího se interpretací staré hudby, s taneční složkou souboru Hradišťan," popisuje projekt umělecký vedoucí souboru Societas Incognitorum Eduard Tomaštík.

Jedním z hlavních partnerů festivalu se pro letošní ročník stalo outletové centrum Freeport Hatě, kde se uskuteční i několik festivalových akcí. Netradičně se tam v rámci Hudby v ulicích uskuteční vystoupení jazzových muzikantů a 18. července zahraje a vybere peníze pro dobrou věc Pavel Šporcl.

Výtěžek pak bude věnován obětem letošních povodní.

Další novinkou tohoto ročníku festivalu je také soutěž o hodnotné ceny. „Prostřednictvím krátkých dotazníků, které budou k dispozici na každém koncertě, se budeme návštěvníků ptát na důležité věci. Výsledky nám pak do budoucna pomohou zlepšit festival a diváci zároveň budou moci vyhrát opravdu hodnotné ceny. Hlavní výhrou je zájezd do Chorvatska na Makarskou Riviéru pro dvě osoby," přiblížil soutěž prezident festivalu Jiří Ludvík.

K jednomu z vrcholů festivalu bude i letos patřit dobročinný koncert Pavlíny Senić, každoročně konaný na renesanční perle českých a moravských památek, zámku v Uherčicích. Velkolepý operní recitál bude provázet herec Viktor Preiss.