Kde se vůbec vzala myšlenka na vznik jazzového festivalu ve Znojmě?
V té době jsme již měli za sebou dva nebo tři ročníky letního festivalu vážné hudby. Moje žena, tehdy ještě přítelkyně, má moc ráda jazzovou muziku, stejně jako řada lidí z okruhu její rodiny či známých. Řekl jsem si, že jazzový festival by mohl být takový pěkný dárek.

Nebál jste se, že budete mít nouzi o diváky? Jazz je přece jen muzika pro „fajnšmekry"…
Věděl jsem, že ve Znojmě tento druh muziky své pevné místo má. Působí zde dlouhé roky výborný big band. Počítal jsem s tím, že to bude víceméně klubová záležitost. Zkusil jsem to a rozhodně nelituji.

Jak jste vybírali termín? Měli jste od začátku jasno, že spojíte jazz s vínem?
V lednu se toho v kultuře až tak moc neděje. Náš festival se tedy stal jakýmsi kulturním startem roku. O spojení s vínem jsme byli přesvědčeni od začátku, osvědčilo se nám totiž i na letním festivalu. Ale k jazzové muzice víno patří přece jen poněkud více. Součástí koncertů jsou totiž prezentace vinařů, kteří představují degustování vína.

Jak se vám podařilo získat ke spolupráci Petera Lipu?
Rozhodla o tom náhoda. Hvězdou druhého ročníku festivalu měl být jazzman Jaromír Hnilička, který hrál ve swingovém orchestru Gustava Broma. Bohužel, tento orchestr měl právě smluvené vystoupení ve stejném termínu. Pan Hnilička se moc omlouval a slíbil, že za sebe zajistí náhradu. Přijel úspěšný slovenský jazzman Peter Lipa. Vizi našeho festivalu byl více než nakloněný. Slovo dalo slovo a dohodli jsme se na další spolupráci.

Pokud se nemýlím, Peter Lipa vám pomáhá i s dramaturgií festivalu…
Ano, je to tak. Není to jen umělecký patron, který zaštítí festival svým zvučným jménem. Konzultujeme společně program a občas nám také některé muzikanty doporučí. Scházíme se nad sestavováním programu dvakrát nebo třikrát do roka. Nikdy jsem nelitoval, že jsem dal na jeho cenné rady.

Jak je to s návštěvností festivalu a prostory pro koncerty? Má Znojmo v tomto směru nějaké rezervy?
Městu chybí větší klub nebo jakýkoli důstojný kulturní prostor. Divadlo s kapacitou nějakých dvě stě padesát míst nemůže stačit zájmu diváků, kteří chtějí vidět a slyšet například Havelkovy Melody Makers. Před pár lety jsme jejich koncert museli právě kvůli kapacitě uspořádat v sále na náměstí Armády. Vešlo se sem bez potíží čtyři sta lidí, ale všichni včetně muzikantů by si zasloužili důstojnější prostor.

Pro letní koncerty využíváte jízdárnu v Louckém klášteře. V zimních měsících to patrně není možné kvůli chybějícímu topení. Myslíte si, že by případné investice do tohoto prostoru stály za úvahu?
Současné Znojmo by si mohlo vzít vzor například ve Valticích. Tam jízdárnu dokázali výborně využít. Bohužel Znojmo je v tomto ohledu stále poněkud pozadu a troufám si říct, že taková investice by byla určitě vratná.
Velkou podporu naštěstí cítím ve Znojemské Besedě i v představitelích nezávislé znojemské kulturní scény. O potřebě sálu vědí i obyvatelé města, jak vyplynulo z nedávné ankety a fóra pořádaného radnicí.

Čeká diváky letos nějaké překvapení či novinka, pokud jde o prostory?
Zcela nově objevený prostor ve sklepení U císaře Zikmunda na Horním náměstí rozezní Vilém Spilka Quartet. Pan Spilka je jedním ze zakladatelů a pomáhá nám se sestavením programu, stejně jako Peter Lipa. Vilém Spilka Quartet představí své album Podvod, které nabídne písně Honzy Nedvěda v jazzové úpravě.

Na co dalšího se mohou návštěvníci těšit?
O den delší jazzový festival nabídne koncerty znojemských kapel, slovenských jazzmanů i hosta ze zámoří. Na chuť si přijdou milovníci jazzu, swingu ale i blues. Festival zahájí Peter Lipa, který si na 17. leden pozval do Městského divadla kromě svého bandu i saxofonistu Michala Žáčka. Středa 18. ledna bude ve znamení vystoupení nadaného italského zpěváka Marca Perfettiho, který žije ve Spojených státech amerických. Lidé se mohou těšit na koncert v Sále u Svatých v Louckém klášteře.

Myšlenka klubových koncertů se osvědčila. Kromě sklepení na Horním náměstí již čekají návštěvníky koncerty v tradičních prostorách?
V pátek 20. ledna zahájí Jazzovou noc v klubech kapela Groovehub právě ve sklepení U císaře Zikmunda. Jde o mladé slovenské jazzmany, kteří hrají energetickou instrumentální hudbu. Kombinují jazz, latinské rytmy a filmové melodie. Zahrají také znojemští Šarivari Swing Band v hotelu Lahofer, Jazz Hunters v Harvartu, Radek Bagár v Kavárně Anna U Černého psa a ZVA 12–28 Band Na Věčnosti. Sobota bude ve znamení tradiční recesistické akce Kopání písku pro Vídeň a chybět nebude ani Swingová tančírna. Festival zakončí nově vzniklý vokální kvartet Four Way Close.

Jak náročná je příprava festivalu?
Obvykle chystáme velký letní festival vážné hudby i jazzový současně. Mám naštěstí kolem sebe tým, který skvěle funguje. Těší mě i zájem Besedy, která je spoluorganizátorem akce. Sponzorsky nám pomáhá město a další subjekty. Bez jejich pomoci by festival nemohl běžet.

Je vůbec možné všechny vaše aktivity stihnout?
Jsem workholik a již od vysoké školy ze všeho nejlépe pracuji pod tlakem. Rodina je u mě stále na prvním místě.