Návnadou na festivalovou náladu může být koncert Vojty Dyka, který ovládne Loucký klášter již tento pátek. „Špičkový zpěvák a charismatický bavič se představí v doprovodu B-Side Bandu. Těšit se můžete na moderní a barevný bigbandový zvuk doplněný dokonalou pěveckou intonací. Původní písně z nového alba Deska nabídnou jazz, funk i pop v zábavné a přitom profesionální podobě," sdělila mluvčí festivalu Hudba Znojmo Jana Příkazská.

První červencová sobota bude patřit folku. Od dvou hodin odpoledne budou v zahrádce Pivnice Na Statku hrát místní i přespolní kapely a zpěváci. „Představí se například H-Quartet, pelhřimovská formace 4zdi, Jen tak tak či kapela Oboroh. Z domácích pak třeba Pavel Frind," pozval na folkovou muziku jeden z organizátorů Vladimír Langer.

Největší svátek hudby, Hudební festival Znojmo, jehož jedenáctý ročník věnovali pořadatelé klasicistnímu skladateli Jiřímu Antonínovi Bendovi a baroknímu skladateli Georgu Philippovi Telemannovi, má motto Festival jak víno. „Tímto přirovnáním chceme říci, že útočíme nejen na sluch diváků ale také na jejich chuťové buňky. To díky znojemským vinařům a jejich vínům," uvedl prezident festivalu Jiří Ludvík.

Po slunné Itálii a vášnivé Francii zavítá festival do precizního a tradicionalis­tického Německa. „Návštěvníci si určitě z pestrého programu vyberou to své. Těžko pozvat na jednu akci. Každý den se něco bude dít. Největším projektem je tradičně operní unikát, tentokrát Daniel v jámě lvové," doplnil Ludvík.

Hudební festival Znojmo vám také letos odhalí mnoho svých tváří – vážnou, zábavnou, akční i poklidnou, operní, jazzovou i folklorní. „Na velké hvězdy i malé hvězdičky se hosté mohou těšit v každém koutu Znojma i ve vzdálenějších koncích znojemského okresu. Vystoupí například Gentlemen Singers, Pavel Šporcl, Michaela Fukačová, Czech Ensemble Baroque, La Tempesta, Ivo Kahánek, Pavlína Senić, Cimbal Classic, Martin Jakubíček… a tím zdaleka náš výčet hudebníků nekončí," nastínila Příkazská s tím, že více se lidé dočtou na webu festivalu.

Hudební festival Znojmo začíná filmovou projekcí již 9. července, o den později se k radnici vydá slavnostní průvod masek, aby od zástupců města převzal symbolický klíč od bran Znojma.

Tři dny na přelomu července a srpna budou patřit tradičnímu Šramlfestu. Znojemský festival alternativní, pouliční, klubové a jiné kultury nabídne desítku kapel, divadelní vystoupení, výtvarné a další umění. „Patrně nejexotičtější bude australská zpěvačka Cash Savage s kapelou. Osobně se těším třeba na kapelu Mucha," řekl za organizátory Ivo Bílek. Šramlfest opět zaplní okolí Mikulášského kláštera.

Poslední srpnovou sobotu pak pivnice Na Statku zaduní big beatem a rockem. Statekfest nabídne například znojemské My Dog´sBone, PPD či Joy of Sect.