Vlastní inscenace opery patří k náročným, ale zavedeným vrcholům znojemského festivalu. Letos organizátoři zvládali i komplikace plynoucí z mezinárodního složení ansámblu. „Nácvik letošní stagiony trochu připomínal Babylon, domlouvali jsme se totiž ve čtyřech jazycích. Kromě češtiny a francouzštiny jsme hovořili anglicky a mezi zpěváky fungovala i italština jako prostředek operního světa. To, co se ze začátku zdálo jako jazyková bariéra, nakonec zafungovalo výborně. Konečný výsledek tak působil mnohovrstevně a získal tak přidanou hodnotu," pochvaloval si produkční Lenka Zouhar Ludvíková.

Francouzská režisérka Constance Larrieu, kterou organizátoři pozvali, aby se ujala inscenace díla svého dávného krajana, odjíždí ze Znojma velmi spokojená. „Moc se nám tady líbilo. Byla to sice tvrdá a intenzivní práce, ale výsledek stál za to. Takto velké projekty se ve Francii prakticky neprodukují. U nás by se nám něco takového vůbec nemohlo přihodit, protože soubory, které provozují poučenou interpretaci, hrají v mnohem menším obsazení. To, co ve Francii hraje šestnáctičlenný soubor, ve Znojmě zahraje čtyřicet hudebníků. A to je opravdu velký rozdíl," pochvalovala si režisérka.

Spokojený byl i president festivalu Jiří Ludvík. „Těší nás, že velká většina koncertů byla vyprodaná. Velmi dobré ohlasy máme na letošní operu. Jsme jediný český festival, který takové inscenace pravidelně chystá, a i když je to mimořádně náročná, jejich úspěchy nás motivují pokračovat a více na této jedinečnosti stavět," řekl Ludvík.

Další operu, přesněji singspiel, tedy zpěvohru, už organizátoři chystají na příští rok. Tentokrát od českého autora Jiřího Antonína Bendy. „Vybrali jsme jeho Romea a Julii, což je dílo, které se u nás dosud nehrálo a ve světě velmi ojediněle. Pro obsazení titulního partu již jednáme se zahraničním pěvcem, protože českého interpreta bychom zřejmě hledali těžko," naznačil Ludvík.

Znojemský festival ocenil také krajský radní pro kulturu Jiří Němec. „Velmi pozitivně hodnotím, že festival rok od roku roste a zraje. Dokáže oslovit více diváků, oslovit širší publikum a to svědčí o jeho kvalitě. Těžko vyzdvihovat některý z koncertů, výborné byly všechny, ale velmi výrazný byl zahajovací koncert a samozřejmě závěrečná opera byla skvělou tečkou," ohlédl se za festivalem radní ze Znojemska.

Podle pořadatelů letos přibývalo návštěvníků i nejtradičnějším akcím festivalu a více se mezi objevovali hosté ze zahraničí. „Tradiční Hudba v ulicích či Koncertní piknik v národním parku Podyjí zaznamenaly rekordní návštěvnost všech věkových kategorií. Změnu jsme viděli také ve složení diváků, festival navštívilo mnoho cizinců především z Rakouska, Německa, ale také například z Kanady či Francie," doplnila mluvčí festivalu Jana Příkazská.

K hudebním vrcholům letošního festivalu patřil už zahajovací koncert. Devátého července totiž v jízdárně Louckého kláštera zazněla ve světové premiéře symfonická báseň Morava Vladimíra Franze. „Úvodní Říční koncert jsme připravili u příležitosti letošního Roku české hudby, který byl jednou z dramaturgických linek letošního festivalu. Proto vedle Moravy zazněl také Janáčkův Dunaj a Smetanova Vltava, " připomněl Ludvík. Velký úspěch u publika mělo také vystoupení polských virtuozních hudebních komiků MOZart Group.

Pro zámek v Uherčicích na Vranovsku byl důležitý letošní ročník tamního recitálu sopranistky Pavlíny Senić. „Dobročinná dražba vín po koncertu na nádvoří zámku totiž vynesla rekordních 186 496 korun," uvedla mluvčí Příkazská. Správci zámku peníze plánuje použít na opravu a výměnu oken Andělské chodby nad hlavním nádvořím s mimořádně cennou štukovou výzdobu.