Peníze, které jste chtěly vybrat na Galerii a prostor, jste získaly za dvacet dní. Očekávaly jste, že to půjde takhle dobře?

Když jsme připravovaly spuštění kampaně na Hithitu, šly jsme krátce předtím s kolegyní Andreou Krčálovou na oběd a bavily se o tom, jak jsme nervózní, a když jsme se loučily, řekla jsem jí, že to zvládneme za dvacet dnů. Byla to taková legrační výzva. A ono se to povedlo! (úsměv)

Když jste cílové částky dosáhly, tempo příspěvků se zpomalilo…

Stále uvítáme každou podporu. Jenom na vybavení GaPu totiž sháníme ještě 700 tisíc. Až do 29. prosince nás mohou lidé podpořit na HitHit.cz/GaP.

Kolik získáte na internetu, budete definitivně vědět za pár dní. Jak budete shánět zbývající peníze?

Už nás oslovili různí lidé, kteří nám zaplatili či věnovali části vybavení nebo nám s jejich zajištěním pomáhají, další takovou pomoc uvítáme. Vše připravujeme společně s městem, které provozovnu vlastní a zaplatí velkou část samotných oprav.

Samotný úspěšný výsledek kampaně na webu vás potěšil?

Samozřejmě, je to euforie. Ukázalo nám to, že o GaP je velký zájem. Ověřily jsme si, že ve Znojmě je obrovský zájem o prostor, který bude sloužit kultuře. Trochu jsme si myslely, že je to možná jen sen naší skupiny, která chodí na výstavy a různé akce. Ale odezva mnoha dalších lidí nás přesvědčuje, že o takové místo setkávání, které připravujeme, skutečně zájem je.

Sedmá znojemská Štědrovka přilákala stovky lidí a pro znojemskou charitu přinesla 25 tisíc korun.
OBRAZEM: Štědrovka posedmé. U svařáku a polévky pomohli chudým dětem

Jak tedy bude Galerie a prostor konkrétně vypadat?

Celý interiér má asi 150 metrů čtverečních, z toho 60 metrů bude sloužit výstavám ve dvou místnostech. Hned u vstupu bude malá, sofistikovaná kavárna s regionálními a sezonními produkty. Provozovat ji bude náš spolek. Pokud by dokázala vydělávat, půjdou peníze na provoz galerie. Za ní bude hlavní sál, ze kterého bude možné projít do vedlejšího sálu nebo do ateliéru. Bude tam také malá spolková kancelář. Celkově doufáme, že to bude přívětivý vstup do centra pro lidi, kteří přichází z dolní části města.

Jaký program mohou návštěvníci očekávat?

V září chceme nabídnout první kursy a tři výtvarné dílny, které by byly trochu jiné než to, co nabízí Základní umělecká škola nebo Středisko volného času. Plánujeme totiž například workshopy s umělci. Výstavní plán máme připravený až do poloviny roku 2019, těší nás, že umělci mají zájem ve Znojmě vystavovat. Nabídneme také poslechové akce či malá divadelní představení. Pokud jde o výstavy, představíme například Milana Caise, který je asi známější jako frontman kapely Tatabojs, ale vystudoval AVU a stále osciluje mezi výtvarným uměním a hudbou. Vrcholem sezony pak bude výstava laureáta ceny Jindřicha Chaloupeckého Vladimíra Houdka.

Čím vás vlastně oslovilo místo na rohu Kollárovy ulice a náměstí Republiky?

Moc se mi líbí, má úplně jinou atmosféru než historické městské uličky, spíše připomíná velkoměsto. I proto tam přes léto chystáme pro kavárnu venkovní posezení. A také velkou změnu…

Povídejte…

Na nároží tam stojí telefonní budka. Celou dobu jsem si lámala hlavu, co s ní uděláme. Přemýšlela jsem, jak ji odstranit nebo přemístit, což by bylo nejspíš velmi drahé. Nakonec nás napadlo, že by ji mohl zpracovat nějaký umělec, aby se z ní stala socha či artefakt – a přikývl nám na to Maxim Velčovský. Dal nám velmi vstřícnou nabídku a jsme moc rády, že ho tento nápad zaujal. Do konce ledna musíme sehnat peníze na honorář, uvítáme proto mecenáše, kteří by pomohli zaplatit pro Znojmo velmi důležité umělecké dílo.

V čem vidíte význam takového díla?

Dnes jsou lidé, kteří cestují za uměním. U nás je tenhle druh turistiky docela opomíjený a dílo takového autora, jako je Maxim Velčovský, jí může dát nový podnět.

Máte spočítáno, kolik bude stát provoz Galerie a prostoru?

Tři čtvrtě milionu ročně. Proto sháníme různé granty a dotace. Čeká nás hodně práce.