Znojemští fanoušci hudby zatím neměli jasno, zda letos Wake Up bude, či nebude. Nyní už je jisté, že se šestý ročník festivalu neuskuteční. Podle organizátorů byla dotace od města příliš nízká, a navíc přišla pozdě. Organizátoři teď zamítli i menší rozlučkový festival, o kterém ještě na začátku dubna uvažovali.

Už minulý rok pořadatelé festivalu bojovali o jeho záchranu, ale na rozdíl od loňského roku letos svůj boj prohráli. Wake Up tak zanikne bez loučení. „Po diskusi v občanském sdružení jsme se rozhodli Wake Up nepořádat. Není to možné z časových důvodů a ostatní členové sdružení jsou z jednání radnice demotivovaní a znechucení. Mně to leží v hlavě, není snadné s tím takhle prásknout," uvedl jeden z organizátorů festivalu Pavel Kovařík.

Kovařík naráží na jednání představitelů Znojma, kteří podle něj nereagují na jeho žádosti o schůzku a nepodporují festival tak jako předchozí vedení radnice.

Padesátitisícovou dotaci obdrželi organizátoři od města koncem března. Na pořádání festivalu byla však potřeba částka mezi třemi či dvěma sty tisíci již v dubnu.

Vedení města odmítá, že by Wake Up nechtělo. „K festivalu přistupujeme stejně jako k ostatním kulturním akcím. Jde o privátní akci, kterou město dle svých možností rádo podpoří, ale nemůže být garantem pro její uskutečnění," sdělila již dříve mluvčí Znojma Zuzana Pastrňáková.

Z konce festivalu jsou teď smutní hlavně mladí. „Mrzí mě, že festival skončil. Na Wake Upu jsem jednou dokonce stanoval a doufal jsem, že budu moct letos zase," posteskl si jeden z návštěvníků akce Filip Zobač.

Zatímco Wake Up skončil, podobnou akci, festival Vrabčák, jehož čtvrtý ročník se uskuteční 18. května ve Vrabčím háji v Moravském Krumlově, může podle Pavla Kovaříka překazit pouze počasí. Krumlovský festival totiž také organizuje on, ale na rozdíl od Wake Upu se Vrabčáku daří. „Krumlov festival financuje a podílí se na jeho organizaci. Jde o jednu ze stěžejních akcí města," potvrdil podporu akci starosta Krumlova Tomáš Třetina.

Na letošním Vrabčáku vystoupí kapely Vypsaná Fixa, Wohnout, Volant, Škwor či Zakázaný ovoce. Rockový festival bude moderovat komediální dvojce Viral Brothers. V Krumlově doufají v podobnou účast jako loni, kdy na Vrabčák dorazilo rekordních dva a půl tisíce fanoušků.

Rekordem Wake Upu byly necelé dva tisíce návštěvníků. Jeho první ročník se uskutečnil v roce 2007 v areálu Louckého kláštera, kde se festival konal až do roku 2010 každý rok. V roce 2011 si organizátoři dali pauzu a loni se Wake Up přesunul do areálu bývalého pivovaru. Už tehdy se ale festival potýkal s existenčními problémy. Nedostatečnou podporu radnice ale nakonec vynahradil stotisícový dar od firmy Laufen.

TOMÁŠ HAMBÁLEK