Jako první přichází na scénu Vojta Kulich, kterého mnozí příchozí znají z punk-rockové kapely Letní Tlení. Nechybí ani vystoupení v podobě minimalistické poezie plné humoru Kateřiny Kotoučové. V bistru vládne skvělá atmosféra. „Mě to prostě baví. Vlastně jsem tak propojila svoje dvě vášně, tu k jídlu, vaření a k umění a kultuře,“ pochvaluje si majitelka bistra Martina Špačková.

Kytary se ujímá Dan Vertígo. Jeho výstup je jedna velká nekonečná show. Skvělý hlas, hru na kytaru, ale i tahací harmoniku doplňují vtípky, grimasy a gesta hodná herce, kterých má Dan v rukávu bezpočet. Je to zkrátka živel. Jeho repertoár tvoří jak songy známé, tak i autorské. „Znojmo jsem už párkrát navštívil, ale v Chez Martine vystupuji poprvé,“ svěřuje se muzikant. Doopravdy se mi tu líbí. Je tu plno, a byť jsem to nečekal, lidé skutečně poslouchají. I když je to autorská muzika, reagují na ni pozitivně, což nebývá vždy pravidlem. Nechal jsem si dokonce ujet poslední spoj domů a zůstávám do rána,“ směje se hudebník.

Danovým výstoupením však večer ještě zdaleka nekončí. Začíná již tradiční jam. Kytaru přebírá vynikající Luděk Horák a zpěvu se chopí Adéla Vančurová, kterou její přátelé nazývají „českou Adele“. A není divu. Vždyť její mohutný hlas okouzlil i samotného písničkáře Tomáše Kluse. „Tenhle podnik vnímám jako srdce hudební části Znojma. Každý koncert i každá hudební akce zde je zážitkem,“ sděluje Adéla. Bubnováním je doprovází Vladimír Doležal, kterého mnozí znají z představení Divadelního studia Martiny Výhodové. „Mám takové akce rád, je to bezprostřední a těším se zase na další,“ zmiňuje Doležal. Samozřejmě i Dan Vertígo, kterému už ujel poslední autobus do Brna, nenechá místní jamaře na holičkách.

A na co se můžeme těšit příště? „V únoru u nás vystoupí Martin Škorpík a Zuzana Faragová, rozjednaná je například Mucha, PPD nebo autorské čtení Jaroslava Rudiše. A kdo nestihl Dana Vertíga dnes večer, může to napravit v dubnu,“ prozrazuje Martina Špačková.

ROMANA TUČKOVÁ HAHNOVÁ

Rozhovor na konci týdne s Josefem Šaurem z Masarykovy univerzity.
Sirotky vystřídali filosofové, říká o dějinách univerzity historik Šaur