Přednáškový sál znojemského Domu umění zaplnili Igráčci. Oblíbené postavičky budou k vidění v přednáškovém sále až do čtvrtého ledna příštího roku.

„Těším se, že si zavzpomínám na svá dětská léta. Jsem zvědavý, jestli ve vitrínách najdu výpravčího, kuchaře nebo zedníka, se všemi těmito figurkami jsem si moc rád hrál. Na výstavu vezmu své dva syny, snad je kouzlo postaviček nadchne. Nyní je na výběr spousta nákladných a složitých hraček, ale myslím si, že figurky znázorňující nejrůznější profese mají pořád něco do sebe," uvažoval návštěvník Znojma Radek Dohnal.

Výstava nese název Fenomén Igráček a připravila ji firma Efko vyrábějící zmiňované hračky společně s Technickým muzeem v Brně.

Lidé se mohou těšit na řadu novinek a zajímavostí ze světa legendární figurky. „Cílem výstavy je také zasvětit návštěvníky do tajů výroby postaviček. Součástí výstavy jsou i ukázky výrobních forem a materiálů," podotkl před časem Miroslav Kotík ze společnosti Efko.

Historie oblíbené hračky sahá do roku 1976. Tehdy vývojáři uvedli na trh figurku znázorňující zedníka. Největší rozmach zaznamenala v osmdesátých letech, kdy společnost IGRA uváděla na trh čtyři nové modely ročně. Z jejich dílny tak vzešlo úctyhodných padesát figurek. Byla to nejdostupnější a nejoblíbenější hračka skládající se vždy z osmi kusů.

V devadesátých letech ztratili Igráčci svou výjimečnost v konkurenci jiných hraček.

Na podzim 2010 uvedla inovovaného Igráčka na trh společnost Efko, český výrobce hraček. „Do Znojma se výstava přesunula ze zámku Letohrad. Je to totiž putovní výstava a poměrně velké návštěvnosti se těšila na zámku v Mikulově, v Brandýse nad Labem nebo na pražském Petříně," vysvětlila Monika Mažárová z Jihomoravského muzea ve Znojmě, které na výstavě spolupracuje.

Výstavu provází bohatá textová a fotografická dokumentace, díky které se hosté mohou přenést do minulosti Igráčka, zhlédnout jeho současnost a těšit se na to, co přijde. Expozice věnovaná známé figurce byla poprvé k vidění v Technickém muzeu ve Znojmě, kde ji zhlédlo přes patnáct tisíc návštěvníků.