Na projektu se podílí řada zpěváků, rytíře Žibřida zpívá například Jiří Zonyga. V pověsti rytíř žije ve spokojeném svazku s Berenikou a mají čtyři děti. Kvůli rytířově pomatení smyslů nad násilnou smrtí otce zemřou Žibřidovou rukou tři ze čtyř dětí. Šílenec se promění v kámen dříve, než zabije čtvrté dítě. Za nocí je údajně ve stráních nad údolím řeky Dyje slyšet dětský pláč. „Drastická pověst je ve Znojmě známá a částečně jsme se jí hudebně věnovali v začátcích kapely. Tenkrát jsme se dotkli jen základní dějové linie. Nyní dostala prostor hodinu a půl,“ prozrazuje Maceček.

Na tři stovky lidí si přišly ve středu v podvečer zazpívat koledy s Deníkem na znojemské Masarsykovo náměstí. Tón udával pěvecký sbor při ZŠ Pražská.
Koledy na Znojemsku společně zazpívalo 810 lidí. Zazněl i koncert na harmoniku

Zhudebněná pověst se dočká také klipu. „Jako téma jsme zvolili starý slovanský rituál Kupadelná noc. Což znamená noc Jana Kupaly, nebo-li Jana Křtitele. Točili jsme ve Znojmě na Hradišti ve slovanském muzeu a v přímětickém bývalém lomu na kaolin, kde jsme se dokonce dostali k vyvolávání starého slovanského Boha Balgora,“ naznačuje Maceček

Druhý natáčecí den zažilo Milevsko díky nadšencům, kteří se věnují slovanské tématice. Klip tak okoření skákání přes oheň, bujaré veselí a muzikanti v oděvech z doby knížete Rastislava. Chystané CD doprovází padesátistránkový buklet doplněný kresbami znojemského malíře Josefa Svobody.

Ilustrační foto.
Rušení nočního klidu? Festival alternativní muziky má výjimku