Zájemci si výstavu zavřenou kvůli stavu nouze částečně prohlédnou na videu a fotografiích na stránkách Boskovic a tamního muzea. „Výstavu otevřeme po zrušení bezpečnostních opatření. Budeme jednat o jejím prodloužení,“ informovala mluvčí muzea Dagmar Hamalová. Obrazy půjčilo Boskovickým několik muzeí a sběratelů.

Autobusy MHD jsou ošetřené nanotechnologií. Řidiči je denně několikrát čistí.
Znojemské autobusy dezinfikují několikrát denně. Používají i nanotechnologii

Virtuální prohlídka zaujala i Václava Kučeru ze Znojemska. „Před časem jsem se byl podívat na Muchovy malby v Hrušovanech nad Jevišovkou v dnešní radnici, na obrázky z Boskovic se taky rád podívám aspoň na internetu, budou z podobné doby,“ řekl Kučera.

Výstava Předehra ke slávě v Muzeu regionu Boskovicka přibližuje ranou tvorbu světoznámého malíře Alfonse Muchy z let 1881 až 1895. Hlavním lákadlem je kromě řady jeho obrazů opravená opona s motivem múz, kterou namaloval divadelním ochotníkům v Doubravici nad Svitavou.

Ilustrační foto.
Kvůli koronaviru jsou v úzkých. Předplacenka v Miroslavi podpoří živnostníky

Hlavním exponátem výstave je divadelní opona z roku 1881 z Doubravic nad Svitavou. Alfons Mucha tam jezdil za svým přítelem ze studií Juliem Stantejským, který tam byl učitelem a zároveň nadšeným ochotníkem. Mucha mu byl i za svědka na svatbě. Záznam o oponě objevili pracovníci před devíti lety v inventárních záznamech náhodou. A následně i ve sbírce muzea. Byla však značně poškozená. Muzeum ji nechalo zrestaurovat a také prozkoumat. „Oslovili jsme restaurátora a akademického malíře Igora Fogaše. Prvotní analýzy Muchovo autorství nevyloučily. Po odstranění nepůvodní podšívky z pytloviny pak restaurátor objevil na zadní straně opony Muchovu signaturu s vročením 1881,“ uvedl kurátor výstavy Petr Vítámvás.

Signatura byla podle odborníků totožná s těmi na pozdějších Muchových dílech. I další historické indicie z výjevů na oponě potvrzují, že autorem opony je skutečně Mucha. „Jedná se tak o jeho první takto velké plátno,“ dodal Vítámvás.

Ilustrační fotografie.
Spotřeba potravin rychle stoupá. Znojemská charita pořádá sbírku

Díla z Muchova mládí jsou dochovaná i na Hrušovansku. Přímo v Hrušovanech restuarátoři postupně obnovili několik fresek dochovaných pod omítkami na stropech nynější radnice, původně vily majitelů tamního panství. Mucha se na výzdobě podílel v roce 1881. Další fresky tvořil také na Emině zámečku u nedalekého Šanova.

Shodou okolností v těchto dnech rověž uplynulo rovných sedmdesát let od podpisu první smlouvy jíž hlavní město Praha zapůjčilo do Moravského Krumlova vůbec nejslavnější Muchovo dílo, Slovanskou epopej. Ta byl na krumlovském zámku vystavena mezi lety 1965 a 2011.