Při sledování příběhu židovského chlapce ve filmu Nabarvené ptáče diváci v některých scénách poznají prostory káznice v brněnském Cejlu. Natáčení tam skončilo nedávno. Na jižní Moravě teď vznikne víc snímků. Další tvůrce sem přitáhly i nedávno rozdané dotace.

Jihomoravský filmový fond rozdělil osm a půl milionu korun mezi dvanáct projektů s několika podmínkami. Filmaři je třeba musí utratit v kraji. Pro jižní Moravu účast ve filmu znamená skvělou reklamu. „Snímky poukáží na zajímavá místa kraje,“ poznamenala ředitelka fondu Pavlína Hobzová.

I díky dotacím se v následujících měsících bude točit film Jiřího Vejdělka Poslední aristokratka na zámcích Milotice a Rájec-Jestřebí a pohádka Hodinářův učeň režisérky Jitky Rudolfové se odehraje v Mikulově a na zámku Uherčice.

Letiště v brněnských Tuřanech. Ilustrační foto.
Z brněnského letiště odletí o prázdninách o třetinu více letadel než loni

Filmaře do kraje láká i brněnská Filmová kancelář. Pomáhá jim se zapojením místních profesionálů či doporučuje lokace. Podle manažerky kanceláře Ivany Košuličové režiséry táhnou zámky, historické budovy či příroda. „Oblíbené jsou zámky Valtice a Lednice, oblast Podyjí, Moravský kras, v Brně káznice či vily,“ vyjmenovala manažerka.Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK

Třeba v brněnské vile Tugendhat v uplynulých měsících vznikal film Skleněný pokoj. „Příští týden bude ve vile Stiassni točit zahraniční štáb,“ zmínila Košuličová.

Jihomoravské filmové kulisy mají z natáčení reklamu. Třeba ve valtickém zámku doteď těží z toho, že se tam točil snímek Marie Terezie. Na zámku nyní ukazují kostýmy z filmu. „O výstavu je obrovský zájem. Potrvá do druhého prosince,“ řekl zástupce valtického kastelána Zbyněk Šolc.

Jižní Morava se letos na podzim objeví také na televizních obrazovkách. Česká televize odvysílá třetí sérii kriminálky Labyrint. A děj je situovaný opět do Brna a okolí. „Točilo se například v Tišnově či Koňském spádu u Macochy. V Brně pak v Šumavské ulici či Alfa pasáži,“ zmínila mluvčí brněnského studia televize Hana Orošová. Podle ní filmaři mají v oblibě okolí Brna.

ELIŠKA GÁFRIKOVÁ, MARTINA MORESOVÁ

Ilustrační foto.
Kde vzít vodu na zalévání? Zahrady na jihu Moravy trpí bez vláhy