VARHANY. Vzácné nástroje si budou moci prohlédnout lidé v kostele svatého Václava v Mikulově nebo u svatého Vavřince v Hodoníně. Se zájmem návštěvníků počítá farář ve Vranově nad Dyjí na Znojemsku Marek Dunda. „Barokní varhany jsme nechali před šesti lety opravit a to dokonce tak, že znějí v původní intonaci. Je to republikový unikát, na který skvěle hraje varhaník Ivo Prchal,“ připomněl Dunda.

Pro zvětšení klikněte.Zdroj: DENÍK/Markéta Evjáková

PROGRAMY PRO DĚTI. Vůbec poprvé se oficiálně připojují k akci v Dubňanech na Hodonínsku v kostele svatého Josefa. Děti se na naučné stezce kostelem dozví, k čemu slouží jednotlivé předměty. Užijí si také pohyb na farní zahradě. „K dispozici bude dětské hřiště s trampolínou, rodiny budou moci společně posedět v altánu nebo si zazpívat při karaoke. K doplnění energie připravíme topinky,“ vyjmenoval farář Pavel Zahradníček, který úplně nevyloučil, že Noc kostelů může pomoci získat nové farníky. „Z předchozího působiště vím, že návštěva kostela může být prvním kontaktem, který třeba v budoucnu přiměje člověka, aby se vrátil,“ uvažoval. Program pro děti bude připravený také v zahradě evangelického kostela v Miroslavi či v kostele svatého Václava ve znojemské Louce. Tvořivá dílna čeká také v modlitebně Evangelické církve metodistické v Mikulově.

Ilustrační foto.
Velké gastronomické festivaly lákají tisíce návštěvníků na poctivé jídlo

VÝSTAVY. Pořadatelé se rozhodli ozvláštnit interiér kostela Jana Křtitele v Březí na Břeclavsku. „K vidění budou staré ornáty i mešní nádobí,“ pozval probošt Pavel Pacner. Staré a historické tisky, Bibli a biblickou literaturu nabídnou v modlitebně sboru Apoštolské církve v Hustopečích u Brna.

MÍSTA. Podle probošta Pacnera si lidé určitě nenechají ujít návštěvu kaple svatého Šebestiána na Svatém Kopečku v Mikulově. „Kaple bude otevřená mezi sedmou a devátou hodinou večerní. Místo láká a v sezoně od července do poloviny září, kdy je o víkendech otevřená kaple i zvonice, k nám stále proudí davy turistů,“ přiblížil Pacner. Znojemský kostel svatého Michala zve na návštěvu zvonice s největším zvonem ve městě, otevřený bude také Dominikánský klášter v Dolní České ve Znojmě či farní sklep ve Velkých Pavlovicích.

Program je na stránkách www.nockostelu.cz