Jak Dyjavánek své výročí oslaví?

Chystáme na třináctého října výroční koncert v městském divadle a po něm bude následovat beseda u cimbálu v Louckém klášteře. Program už samozřejmě nacvičujeme, začali jsme na letním táborovém soustředění. Teď vystoupení dolaďujeme a pracujeme na všech organizačních záležitostech s oslavou spojených. Na koncertu se představí současní členové, na besedě u cimbálu očekáváme, že se přidají mnozí bývalí členové.

Kolik má v současné době Dyjavánek členů?

Máme zhruba pětašedesát členů ve věku od čtyř do šestnácti let, rozdělených do dvou cimbálových muzik a tří skupin tanečníků. Počty dětí jsou stabilní, zájem by byl i větší, ale nemáme víc vedoucích. Zájemce o spolupráci ve vedení souboru bychom uvítali. Jsme také velmi vděční ZŠ Mládeže, která nám poskytuje dostatek prostoru pro naši činnost, i za významnou podporu, kterou dostáváme od města Znojma.

Znojmo svůj vlastní folklor nemá. Jak se to stalo, že zde dětský folklorní soubor vznikl?

Do Znojma a okolí přišli po druhé světové válce jako dosídlenci lidé z folklorních regionů. Ti sem také přinesli cimbálovou muziku. O to se nejvíc zasloužila cimbálová muzika Polajka, potom se přidala cimbálová muzika Mája. Tihle muzikanti chtěli folklor předávat i dalším generacím a na popud cimbálové muziky Mája vznikl v roce 1987 při tehdejší Městské osvětové besedě dětský folklorní soubor Dyjavánek, který od té doby působí trvale. U zrodu souboru stály Anna Bulová a Ludmila Besedová, které jej vedly až do roku 2004.

Více si můžete přečíst v pondělním týdeníku Naše Znojemsko.