Kulturní dům v Práčích. Kdysi vyhlášené místo s výbornou restaurací, jedinou kuželnou na Znojemsku či sálem, kde koncertovaly hvězdy typu Karla Gotta či Heleny Vondráčkové, je dnes pomalu skomírajícím objektem.

Jen čas od času se tu nyní pořádají koncerty bigbítových nebo rockových kapel. To je ale málo a nad budoucností objektu visí otazník.

„Obec totiž do objektu téměř neinvestuje, provádí jen nejnutnější opravy,“ uvedl Jiří Fila, který osud kulturního domu sleduje už více než třicet let.

Jeho další vývoj nevidí nijak růžově. „Ty budovy evidentně dožívají. Kdyby se z obecní kasy investovalo ročně tři až čtyři sta tisíc korun, mohly by se udělat potřebné opravy a potom by obec mohla prostory pronajmout,“ upřesnil Fila.

Sám by ve známém domě rád viděl kanceláře, restauraci, kavárnu a funkční sál. „Myslím si ale, že kontinuita z dob největší slávy je nadobro přerušena,“ dodal Fila.

Část budov, postavených ve stylu budovatelské architektury sedmdesátých let minulého století, dnes patří soukromému podnikateli. Většina ale, včetně velkého sálu, obci. A právě sem občas zamíří známá kapela, pravidelně jezdí například punk-rockové Tři sestry, nedávno tu koncertoval Olympic.

„Tady na Znojemsku je to se zájmem o živou muziku slabší. Dělat koncerty častěji nemá smysl, bylo by to jednoznačně prodělečné,“ uvedl Václav Zelený, který koncerty organizuje.

Nedávné vystoupení Jandova Olympiku, na který přišlo asi sedm set lidí, navíc provázelo zpoždění začátku představení. „Byly nějaké organizační problémy, ale nakonec vše dobře dopadlo a lidi se bavili,“ vysvětlil Zelený.

Nejasně vidí další osud kulturního domu starosta Práčí Jaroslav Zimek.

„Aktivity lidí, kteří se pohybují okolo kulturního domu, se mi líbí čím dál méně,“ uvedl Zimek.

Podle jeho slov je podnikání v objektu značně neprůhledné. „Jeden člověk si pronajme kulturák, druhý tam pořádá koncert a třetí z toho má zisk,“ upřesnil Zimek.

Podle něj nabídla obec pronájem restaurace a sousedící kuželny majiteli sousedního kulturáku do konce roku. S tím ale podnikatel údajně nesouhlasil.

„Nelíbí se mi pronajímat sál na jednotlivé akce jen na víkend, chtěl jsem, aby si někdo pronájem vzal dlouhodobě. Příští rok se tak může stát, že objekt prodáme,“ dodal Zimek.

Nevyloučil ale, že se obec s nějakým podnikatelem dohodne a kulturní dům pronajme.

„Já bych byl osobně pro, aby se koncerty v Práčích dělaly. Znojmo je už léta nudný, jezdí sem jen samý popík a hraje se hip-hop, prostě chybí tady klasický bigbít,“ postěžoval si Alan Kučera, který za koncerty pravidelně vyjíždí mimo Znojmo.