Pomocí zemědělství se tak představuje pravěk Znojemska i nejpozoruhodnější archeologické nálezy muzea. Přípravy zabraly déle než tři roky a návštěvníky čeká velká změna. „Původní expozice z šedesátých let byla už hodně zastaralá a nevyhovovala dnešním požadavkům. V nové expozici najdou návštěvníci vedle vlastní prezentace našich archeologických sbírek mnoho interaktivních prvků," sdělila ředitelka Jihomoravského muzea Vladimíra Durajková.

Lidé se tak mohou těšit na moderně pojatou výstavu, ve vitrínách jsou k vidění kromě originálů také zdařilé kopie. Kromě figury lučištníka je výraznou dominantou také zrekonstruovaná pec či žárový hrob. „V první den zpřístupnění expozice ve čtyři hodiny se mohou zájemci zúčastnit komentované prohlídky, kterou povede archeolog muzea a jeden z tvůrců výstavy David Rožnovský," pozval Ivo Žák, který má v muzeu na starosti propagaci.

Autorsky se na obsahu expozice podíleli archeologové muzea Alena Nejedlá a David Rožnovský, architektonické řešení navrhl Jaroslav Máčal.

Expozice přišla na více než pět milionů korun, převážnou část zaplatil kraj. Stavební úpravy všech výstavních prostor přišly na tři miliony korun.