Zhruba dvě stě padesát diváků si v pátek a sobotu našlo cestu na Šramlfest – první znojemský festival alternativní, klubové a pouliční kultury. Větší návštěvnosti nepomohlo ani ideální počasí, atraktivní kulisa Mikulášského kostela, nebo herec a muzikant Jan Budař, kterého proslavily filmy Nuda v Brně či Hrubeš a Mareš.

„Čekali jsme okolo dvou stovek diváků denně. Je škoda, že si Znojmáci stále nemohou najít cestu na kvalitní kulturu. Se samotným programem jsem ale spokojený, do budoucna nás malá návštěvnost neznechutila,“ shrnul hlavní pořadatel Šramlfestu Ivo Bílek.

Hrstka diváků se přitom dobře bavila. „Skvělá atmosféra, pohodová hudba. Ale Znojmo takové bohužel bylo, a asi i bude. Na kulturu se tu moc nechodí,“ okomentovala nízkou návštěvnost herečka a znojemská rodačka Jitka Schneiderová, která v pátek přišla i se svou malou dcerou.

„Ta atmosféra, jaká tady bude, záleží hodně na vás. Jestli si myslíte, že na nás, je to omyl,“ snažil se nepočetné publikum vyhecovat Jan Budař.
Kromě něj ale měli návštěvníci Šramlfestu možnost shlédnout v pátek ještě i loutková divadelní představení, kejklířskou show Milana Jonáše, nebo koncerty skupin Pianobox, Gitans Blancs a Sakedelik Šramlband, hrající muziku na pomezí jazzu, swingu, beatboxu a reggae.

Jeden z důvodů menšího zájmu diváků hledal předseda městské kulturní komise Zdeněk Čižmář v ceně vstupného. „Festival se mi osobně moc líbil, byla to jedním slovem pohoda. Za jednodenní vstupné ale požadovali pořadatelé dvě stě korun, což mi na první ročník přišlo dost. Za lidovější stokorunu by možná přilákali více lidí a celý festival se tak mohl pro další roky více zpopularizovat. Podobné projekty ale jistě mají v kulturním kalendáři města své místo. Pořadatelé jistě budou mít za rok šanci získat na pořádání Šramlfestu dotaci od města,“ řekl Čižmář.

Nápad uspořádat podobný festival přímo v centru města měli organizátoři v hlavě už několik let. „Alternativní kapely zveme do našeho klubu. Zde taky vznikla myšlenka uspořádat akci, kde by se společně setkaly a spolu si i zahrály. Festival má spojovat umělce, pro které je tvorba především radostí a svobodou vyjádření,“ popsal vznik festivalu Ivo Bílek z občanského sdružení Na Věčnosti.