Fotogalerie je z koncertu z roku 2012

Donští Kozáci ale nebudou ve Znojmě poprvé. V kostele Svatého Rostlislava si už zazpívali loni. „Nyní by ale rádi přispěli k velkým oslavám na Moravě konaných u příležitosti 1150 let od příchodu Cyrila a Metoděje," informovala Valerie Houdjaková z vídeňské pořádající agentury.

Sbor Velkých Donských Kozáků Petji Houdjakova, zakladatele a uměleckého vedoucího, se zúčastnil již několika koncertů na Moravě a Slovensku věnovaných právě těmto slavnostem.

Mužský sbor Donských Kozáků založil z kozáckých emigrantů po vítězství bolševické revoluce pětadvacetiletý kozácký poručík Sergej Žarov a po úvodním koncertě v Sofii roku 1921 s ním začal vyvážet do celé Evropy folklórní umění kozáckých oblastí mezi Donem a Volhou.

Osobitý projev a zvučné ruské hlasy našly odezvu po celém světě a Donští Kozáci se stali pojmem na celých šest desetiletí. Po Žarově onemocnění v roce 1981 převzal zbytky zestárlého sboru Petja Houdjakov, který pochází ze starého kozáckého rodu od Rostova na Donu. Generační problém vyřešil přijetím nových členů, nyní již bez výjimky profesionálně vyškolených pěveckých sólistů. „Současný název sboru Bolschoi Don Kosaken klade důraz na slovo „bolšoj" a týká se nejen početnosti souboru, ale také jeho výkonů pěveckých, tanečních i nástrojových," doplnila Valerie Houdjaková.

Sbor pravidelně zkouší ve svém sídle v rakouském Strasshofu a vystupuje v chrámech či koncertních síních celé Evropy. Diskografie sboru čítá celkem 11 titulů.