Podzemní oslavu na prahu dospělosti s legendou českého undergroundu si v pátek nadělí kultovní znojemský podnik Na Věčnosti. K sedmnáctým narozeninám zahraje v hospůdce ve sklepení znojemského podzemí kapela Plastic People of the Universe. Ve Znojmě „Plastici" vystoupí za posledních dvacet let zřejmě teprve podruhé.

„Sedmnáctka mi přišla jako pěkné číslo, které se sluší náležitě oslavit. Přemýšlel jsem, jak to udělat. A protože jsem Plastiky chtěl pozvat už delší dobu, domluvil jsem se s jejich agenturou a v pátek v naší sklepní hospůdce zahrají," řekl Ivo Bílek, majitel a šéf jednoho z oblíbených stánků nezávislé kultury ve Znojmě.

Do rázovitého sálu vytvořeného z jednoho ze sklepení středověkého městského podzemí se podle odhadu pořadatelů vejde  stovka diváků. „Nějaké lístky v prodeji ještě jsou, ale rychle ubývají. Abychom poněkud zvětšili kapacitu, budeme koncert živě promítat na plátno v restauraci v přízemí," doplnil Bílek. Kapela podle něj zahraje skladby se ze svého posledního alba i slavné kousky ze své víc než čtyřicet let dlouhé minulosti.

Za mixážní pult se v pátek postaví dlouholetý znojemský muzikant a zvukař Lubomír Chlumský. „Plastiky jsem slyšel poprvé, když bylo nějakých sedmnáct, možná dvacet let. Tehdy jsem se divil, co je za divnou muziku, protože jsem vyrůstal na jazzu, bigbandech či blues a to, co hráli Plastici na mě působilo záhadně a nepochopitelně. Postupem doby, když jsem o nich ledacos četl a viděl jsem třeba pořad o Mejlovi Hlavsovi v televizi, jsem ale svůj názor měnil," vzpomínal Chlumský.

Jak dodal, pochopil, co hudbu kapely motivovalo. „Vyjadřovali svůj nesouhlas s tím, co se tehdy v naší zemi dělo. Chápu je, dělají svou muziku, jak ji cítí, je to underground, jak se patří. Je to hudba, která má svou hodnotu a oslovuje spoustu lidí," uvažoval zvukař.

Ocenil zejména texty písní, které pro Plastiky psával nedávno zesnulý Ivan Martin Jirous. „Magora Jirouse jsem ve Znojmě také jednou zvučil, když vystupoval v Gogu. Myslím, že právě texty jsou tím, co bude ještě dlouho na písničkách Plastiků lidi zajímat a oslovovat," dodal Chlumský.

Na zvučení pátečního koncertu se docela těší, i když ho čeká dost práce. „Muzikantů je šest, z toho pět bude zpívat. Podle toho musíme vše nachystat a rozestavět. Vzhledem k omezenému prostoru to bude docela zajímavé," uvažoval zvukař.

Od zkušených a proslavených muzikantů očekává dobrou spolupráci. „Mám zkušenost, že čím slavnější jména, tím skromnější vystupování a jednání se zvukařem. Pokud jde o samotný koncert, kapela ví, do čeho jde, ví jak scéna vypadá. Akustika v sále je dobrá, půjde hlavně o to nastavit zpěv tak, aby bylo dobře rozumět a záležet bude i na tom, jak budou muzikanti ukáznění," usmál se Chlumský.

Plastic People ve Znojmě již jednou koncertovali. Před lety hráli v sále hotelu Dukla, který je proti Věčnosti sice podstatně větší, zato ale postrádá jeho specifickou atmosféru. „Moc jsme si ten koncert tehdy s přáteli užili. Plastiky jsme za totality poslouchali jen z magnetofonů a já je tehdy viděl poprvé naživo," zavzpomínal na koncert jeden z diváků Aleš Matouš.

Páteční koncert začne v osm večer. Vstupné do hospůdky bude tři sta korun k sezení, o padesát korun méně k stání. Do restaurace v přízemí, kam budou pořadatelé vystoupení promítat na plátno bude vstup volný.