Kde byl první impuls pro vznik Statek Festu?

Tím prvotním impulsem, který mě namotivoval k zorganizování prvního ročníku, byla návštěva jedné místní kulturní akce, na které se prezentovaly znojemské alternativní kapely. Šel jsem tam s názorem, že jakožto člověk, který se v hudebním prostředí pohybuje, zde nemůžu slyšet nic, co bych už neznal. Hluboce jsem se mýlil! Zjistil jsem, že je zde spousta mladých muzikantů, kteří dokáží dělat zajímavou hudbu, ale vůbec se o nich neví. A to byla přesně ta chvíle, kdy jsem se rozhodl uspořádat festival, na kterém by tito muzikanti měli příležitost představit sebe a svoji tvorbu i lidem, kteří se běžně po hudebních klubech nepohybují. A aby posluchačům opravdu nestálo nic v cestě za poznáváním i jiných než mainstreamových hudebních stylů, rozhodl jsem se, že Statek Fest pro ně bude vždy zadarmo. Letos tedy už šestý.

Jaké byly na začátku reakce lidí? Jak k akci přistupovali muzikanti?

V době předsametové jsem patřil do skupiny těch občanů města Znojma, kteří neměli 1. květen spojený s oslavou budování světlých a lepších zítřků, ale s uváděním letní restaurace Na Statku do výčepního provozu. Takže když jsem se v roce 2007 rozhodoval, kdeže by se mělo vše konat, volba byla jasná. A jak ukazuje čas a názory jak posluchačů, tak i muzikantů, byla to správná volba. První dva ročníky byly bez podpory města, bez sponzorů, a vzhledem k již zmíněné absenci vstupného to bylo hlavně o nadšení všech těch, kdož se na organizaci jakýmkoli způsobem zadarmo spolupodíleli. A samozřejmě také o muzikantech, kteří se zřekli honorářů. Myslím si, že právě někde tady byly položeny základy pohodové a kamarádské atmosféry, panující na obou stranách pódia, která je pro tento festival příznačná.

Co se týká reakce lidí: musím zaklepat na dřevo, většinou samá pozitiva. Jasně, někdo mi řekne, já jsem přišel až na tuhle kapelu, ty před nimi mě nezajímají, další zase tamta se mně nelíbila, ale naštěstí dost často mi posluchači spíš řeknou hele, tohle jsem vůbec neznal a přitom je to bomba. To je přesně důvod, proč to vše dělám.

Jaké nejzajímavější kapely už na Statek Festu hrály?

Během pěti festivalových ročníků už hrála spousta kapel. Některé už bohužel zanikly nebo se transformovaly do jiných hudebních uskupení, jiné stále a úspěšně hrají všemu navzdory… Je těžké někoho konkrétně jmenovat, ale pokusím se. Začnu mírnou oklikou. Mojí osobní preferencí je rockovější pojetí hudby, takže si rád poslechnu vše, co se stylově vejde do těchto mantinelů. Ale právě proto mi osobně přišly jako nejzajímavější kapely, které prezentovaly hudbu mimo tuto škatulku. Tedy muzikanti, hrající něco pro mě do té chvíle nového a doposud mnou ne zcela poznaného. Tudíž takto pojatě to byly třeba Die Blaue Trottel Parade, Hickory Jack a bohužel již neexistující Kočka v septiku.

Koho tedy představíte letos?

Jako každý rok nabídneme i letos směs pěti různých hudebních stylů. Od páté hodiny odpolední vše vypukne vystoupením kapely Maniac Floor. Jde o hudební mix všeho možného s převažujícími rockovějšími jamy, ostrou kytarou, divokými bicími a netradičně zabarveným hlasem jejich zpěváka. Následují BS-2, což je electro-rock, drum'n'bass, dubstep nebo breakbeat, tedy taneční hudba s velkým vlivem elektroniky.

Many More Experience Band je kapela, která o sobě prohlašuje, že je nejlepší hned po Kristu a jestliže o nich řekneš, že hrají blues-rock, tak strašně nakrkneš frontmana, protože oni přece hrají blues´n´rock´n´fucking´n´roll!

Následují již známé a věhlasné klasiky tohoto festivalu My Dog´s Bone. Tahle kapela je typická svým hardrockovým výrazem s prvky blues a jiných stylů, někdy též nazýváno jako americký grunge-rock. Závěr bude patřit kapele X-Core, kterou snad netřeba představovat. New school hardcore metal ze Znojma a přilehlého okolí.

Jak kapely vybíráte?

Jednoduše. Kdo mně zaplatí pivo, tak hraje (smích). Ale vážně: kapela, která bude hrát na Statek Festu, musí být z okolí Znojma a musí zde prezentovat svoji vlastní autorskou tvorbu. Snažím se vybírat takové, které by byly pro posluchače nějakým způsobem inovativní, výjimečné, které by mu takzvaně rozšířily hudební obzory. Dokonce jsem sám na sebe takový pes, že při výběru neupřednostňuji ani své hudební preference. Myslím si totiž, že člověk by se neměl, nejenom co se hudby týče, nechat omezovat nějakými předsudky, škatulkami a já nevím čím vším ještě, ale měl by se snažit do sebe vstřebávat co nejvíce různých vlivů. V tomto by mu mohl být Statek Fest nápomocen. Nicméně, ne každý to takhle cítí a vnímá, a pro tyto případy je zde každý rok takzvaný head-liner, tedy kapela, která je již natolik známá a populární, že dokáže oslovit širokou posluchačskou veřejnost.

Jak vidíte festivalovou a klubovou scénu ve Znojmě případně na Znojemsku?

Přesto, že jsme malé okresní město, tak v tomhle jsme bohužel v kontextu se situací v celé naší republice. Klubová scéna zde upadá a já mám pocit, že lidé, kteří v tomto oboru podnikají, jsou buď ekonomičtí sebevrazi, nebo idealističtí hudební fanatici, případně kombinace obojího. Kdo jiný by se také angažoval v oboru, kde za obrovský úspěch je považováno již to, že jste neprodělal? A navíc si stejně musíte vyslechnout spoustu žvástů od neschopných a závistivých zaprděnců o tom, že „…kdybys na tom nenarejžoval, tak bys to přece nedělal…". Inu, podle sebe soudím tebe…

O to větší dík by měl patřit všem těm jednotlivcům a skupinkám nadšenců, kteří se zde jakýmkoli způsobem organizačně angažují. A pokud se jejich aktivity navíc ještě týkají nekomerčních alternativ, klobouk dolů, můj obdiv a čestné občanství k tomu!

Říkal jste, že se na tomto festivalu neplatí žádné vstupné. Jak to tedy máte s financováním této akce?

Když vynechám své soukromé peníze, tak ty finanční zdroje jsou v podstatě dva. Festival je už od svého třetího ročníku finančně podporován městem Znojmem, takže ke mně a k návštěvníkům této akce, jakožto k daňovým poplatníkům, se část našich daní vrací touto formou nazpět, což je bezesporu potěšující.

Dalším zdrojem jsou, jak už to tak bývá, sponzoři. Je velmi příjemným zjištěním vědět, že jsou zde již firmy a konkrétní lidé, kteří pravidelně přispívají na alternativní kulturu, za což jim patří, nejenom můj, velikánský dík. Ale pořád je zde samozřejmě dost prostoru pro případné další mecenáše. Chápu, že pro úspěšného byznysmena, nejenom okresního formátu, je mnohem nezapomenutelnějším zážitkem fotografování se s umělo-hmotně vyprsenou bulvární hvězdičkou takzvaného českého šoubyznysu než společné pózování například s alernativním dredařem.

Nicméně, jsem skálopevně přesvědčen o tom, že velikost ducha se mimo jiné projevuje právě podporováním menšinových a komerčně neziskových záležitostí. Takže přijďte na Statek Fest 2012!