Doplnil, že pokud autorský svaz skutečně navýší poplatky, bude muset jeho organizace požádat město o více peněz pro příští rok. „Jinak bychom museli uspořit na pořádaných akcích. Nyní je situace taková, že polovina z rozpočtu, který máme, putuje pouze na poplatky, techniku a bezpečnostní záležitosti. Zbývající částka putuje na samotný program," dodal Koudela.

Představitelé svazu tvrdí, že i přes zdražení patří místní poplatky k nejlevnějším v Evropě. „Jsem přesvědčený, že sazby stanovené pro rok 2017 jsou přiměřené. Jejich navýšením chceme pouze zmírnit pokřivení trhu. Není důvod k tomu, aby se autorům hudby u nás dostávalo menší míry ochrany práv, než je běžné ve většině zemí Evropské unie," vysvětlil předseda představenstva svazu Roman Strejček.

Pořadatelé akcí a provozovatelé hotelů či penzionů musí platit za:✓ reprodukovanou hudbu
✓ koncerty
✓ diskotéky
✓ filmové festivaly
Výše poplatku se zpravidla odvíjí od počtu obyvatel obce či počtu návštěvníků na jednotlivých akcích.
Zdroj: www.osa.cz

Vyšší poplatky nemile překvapily i Jiřího Ludvíka, který ve Znojmě pořádá hned dva hudební festivaly. Ochrannému svazu autorskému platí zpravidla několik desítek tisíc korun. „Loni to bylo šedesát až osmdesát tisíc, letos je to poněkud méně. Pokaždé ale záleží na tom, co máme na programu. Zdražení je pochopitelně nemilá věc. Chápu, že musí existovat zákonná úprava, ale nerozumím, proč je nutné zpoplatňovat třeba kopie, datové nosiče nebo mobily tak, jak se o tom poslední dobou mluví," nechápal Ludvík.

Někteří provozovatelé klubů v regionu si našli způsob, jak pro ně nepříjemné náklady snížit.

„Za koncerty v klubu neplatím, protože pouze vypůjčuji prostor kapelám. Ročně tak dávám autorskému svazu zhruba dva tisíce korun, dříve to bylo desetkrát tolik," sdělil provozovatel znojemské Hospůdky Na Věčnosti Ivo Bílek.

Nespokojení jsou nyní ale starostové měst a vesnic v regionu. Obce obvykle platí Ochrannému svazu autorskému řádově několik tisíc korun ročně. Další sumy pak platí jednotliví pořadatelé akcí. „Platíme deset tisíc korun ročně. Na počet pořádaných akcí se mi to jeví nepřiměřené a celý poplatek se mi zdá špatně postavený," poukázal starosta Vranova nad Dyjí Lubomír Vedra.

Starosta Moravského Krumlova doplnil, že pokud starostové budou demonstrovat, připojí se k nim. Reagoval tak na skutečnost, že Sdružení místních samospráv plánuje veřejný protest v Praze, a to na 22. září.

Ochranný svaz autorský založili sami autoři roku 1919. K 31. pro­sinci 2015 zastupoval 8819 domácích autorů a statisíce autorů z celého světa. Loni svazu vzrostly příjmy na 915 milionů korun. Byla to nejvyšší částka za dobu existence této organizace.