Jet sedm dní zbývá do startu šestého ročník znojemského jazzového festivalu s podtitulem „wine goes to jazz". Od úterý do neděle tak znovu ožijí znojemské kavárny, kluby, hotely či sály bohatou škálou jazzových koncertů, za doprovodu tradičních ochutnávek vín místních vinařů.

Vstupenky na koncerty jsou v předprodeji. Lze je tak pořídit v Turistickém informačním centru Znojma či síti Ticketpro. Diváci, kteří využijí této možnosti, získají na své vstupenky výraznou slevu.

„Na úvod se diváci mohou těšit na koncert patrona festivalu Petera Lipy, který představí své nové, lehce multižánrové album Lipa 68. Jako hosta si pozval mladou talentovanou zpěvačku Petru Vlkovou, která zazpívá jazzově upravené písně Beatles," zve návštěvníky prezident festivalu Jiří Ludvík.

„Petru jsem zaregistroval na československé hudební scéně asi před třemi roky. Mladá dáma, která zpívá Beatles, mě hned zaujala. I já jsem natočil desku Beatles in blue(s), takže když jsem zjistil tuto spojitost, poslechl jsem si ji, velice se mi líbila a pozval jsem ji do Bratislavy. Tato talentovaná zpěvačka má kariéru pevně v rukou a věřím, že se od ní dočkáme ještě velkých věcí," naznačil patron festivalu Peter Lipa.

Středeční večer bude patřit Melody Makers a Ondřeji Havelkovi, který si jako hosta do netradičních prostor sálu městského úřadu pozval trumpetistu Juraje Bartoše. Ve čtvrtek zavítá do divadla další pěvecká legenda, a sice Eva Pilarová.

Během pátečního večera čeká milovníky jazzu jazzový maratón ve znojemských klubech a kavárnách. Návštěvníkům se představí Šarivari swing band, hradišťská kapela Jazz Gang, duo Andrea Bučková a Mária Kmeťková a na závěr Ladě se svým alternativ blues.

„Letos je Jazzová noc v klubech opravdu velmi různorodá od mládežníků, přes jazzovou harfu až k bluesovému chansonu," podotkl Ludvík.

Všechny koncerty budou již tradičně doprovázeny ochutnávkou vín. Festivalovou atmosféru zpříjemní návštěvníkům vína místních vinařů, kteří na festival každý rok pečlivě vybírají to nejlepší ze svých sklepů.

Novinkou letošního Jazz Festu je pak swingová tančírna. V rámci druhého ročníku Zimních otevřených sklepů v Novém Šaldorfě se uskuteční taneční zábava v rytmu swingu. „Návštěvníci mohou v sálu Modrých sklepů degustovat lahodná vína či si zatančit za doprovodu brněnského bigbandu Jazz Archiv," pozvala mluvčí festivalu Jana Příkazská.

Z PROGRAMU

Úterý 15. ledna

19.00 Peter Lipa s kapelou a hostem. Místo: Hotel Prestige

Středa 16. ledna

19.00 Melody Makers s O. Havelkou a J. Bartošem. Místo: nám. Armády, MěÚ sál

Čtvrtek 17. ledna

19:00 Koncert Evy Pilarové. Místo: Městské divadlo

Pátek 18. ledna

18.00 Jazzová noc v klubech. Místo: hotel Lahofer

19.00 Jazzová noc v klubech. Místo: VŠ klub Harvart

20.30 Jazzová noc v klubech. Místo: Café Oáza

21.30 Jazzová noc v klubech. Místo: Na Věčnosti

Sobota 19. ledna

9.00 -12.00 Mrznoucí jazz Kouda´s Quartet. Místo: Obroková ulice pod Radniční věží

10.00 Kopání písku pro Vídeň. Místo: Modré sklepy N. Šaldorf

18.00 Večerní swingová zábava. Místo: Sál Modrých sklepů

Neděle 20. ledna

19.00 Závěrečný koncert Trio WUH. Místo: hotel Prestige