Umělkyně Simona Dunglová, která žije a tvoří na znojemském Hradišti, pořádá již čtvrtým rokem výtvarné kurzy. „Knihovna kromě půjčování knih nabízí řadu dalších aktivit a kurzy jsou jednou z nich. Milovnice umění se mi vrací z minulých kurzů a přidávají se i nové. Je překvapivé, jaká zde vznikla skvělá parta a jak tvoření účastnice sblížilo,“ říká Dunglová.

Svým svěřenkyním se snaží kromě základů výtvarných technik předat lásku k umění. Často společně diskutují o společenských tématech, která se umění dotýkají. Kurz zakončí výstava vytvořených děl. „Ženy z kurzu, které si chtějí vyzkoušet i olejomalbu, dostanou šanci u mě v ateliéru,“ vzkazuje výtvarnice.

Obraz výtvarnice Simony Dunglové.
Výtvarnice Dunglová zve milovníky umění na kurz. Do znojemské knihovny

Jako technika je podle ní totiž olej nepřekonatelný. „Obraz má strukturu a schne velmi dlouho. Záleží jestli usychá ve světlé nebo tmavé místnosti a podle toho se mění odstín použitých barev. Do olejového obrazu se dá navíc zasahovat. Je to pro mě opravdu srdeční záležitost,“ prozrazuje. Inspiraci pro své obrazy hledá často v přírodě a její díla jsou charakteristická svou barevností.

Simona Dunglová je členka znojemské výtvarné skupiny Menadr, která loni oslavila deset let. Sdružuje malíře, řezbáře a další umělce. „Vždy v létě pořádáme kolektivní výstavu a každý z nás vystavuje i samostatně. Mě čeká samostatná výstava roku 2020 na Bítově. Bude to šedesát velkoformátových obrazů a plánuji i performaci pro děti. Platí obecné pravidlo, že podobné výstavy děti často nebaví a je potřeba je zabavit a zaujmout,“ zakončuje výtvarnice.

Novým znojemským starostou zvolili zastupitelé v pondělí dosavadního místostarostu Jana Groise.
Budu víc pracovat než mluvit, slíbil nový znojemský starosta Grois