Odvážný chlapec hlásá, že má rád salto dozadu a také je ochotně na jevišti předvádí. Neúnavný Uhlíř baví diváky také zdánlivě improvizovaným telefonátem Zdeňkovi Svěrákovi. Po vystoupení se diváci tlačí v chodbě vedoucí do zákulisí.

Majitel znojemského Muzea motorismu Jan Drozd.
Svezení Populárem probudilo vášeň. Muzeum motorismu ročně navštíví 10 tisíc lidí

Městské divadlo Znojmo
V sobotu se potřetí připojilo k evropskému projektu Noc divadel, jehož cílem je prezentovat divadlo v netradiční formě. I letos divadla z celé republiky připravila přes 500 představení, prohlídek a zábavných akcí.

První skupinky se ujímá režisér Divadelního spolku Rotunda Václav Beran. Hned první zastávka vede k zadnímu vchodu, kde je připravený kostým Golema. „Je celý z molitanu, takže pro herce bylo představení poměrně obtížné. Pokaždé jsme z něj vylévali litry potu,“ usmívá se Beran.

Zájemce o prohlídku divadla vede dál ke skladu, kde čekají na svou chvíli rekvizity. „Mám velkou výhodu, že rekvizitář působí v divadle tak dlouho, jako já. Když potřebuji konkrétní věc řeknu si o vázu nebo stolek, které hrály v té nebo oné konkrétní hře. Nemáme žádná inventární čísla, na všechny věci se pojí příběh,“ vypráví Beran.

Po prohlídce kostymérny připomíná, že spoustu krásných střevíců již současné dámy neobují. Protože jsme v čase vyrostli, málokterá herečka obuje boty číslo tři nebo čtyři.

Velkou pozornost budí divadelní orchestřiště pod pódiem. „Vešlo se sem kupodivu čtyřiadvacet hudebníků,“ přibližuje členka souboru Rotunda Draha Juračková. V další části večera vystupuje herec Petr Kostka s představením Jak se dělá divadlo.

Již pošesté otevřela znojemská radnice návštěvníkům své reprezentativní prostory.
Návštěvníci si prohlédli kancelář starosty i netradičně červeně psanou kroniku

Z historie divadla ve Znojmě:
Divadlo zahájilo provoz 29. září 1900. 271 000 korun stála stavba divadla.
Původní kapacita hledišta byla 618 diváků. Dnes se jich vedje di divadla 298.
Budova Městského divadla ve Znojmě připomíná v mnohém vídeňskou operu.
Oba kulturní stánky totiž navrhoval jeden architekt, a to Alexander Graf.