Na věž, odkud je výhled na celé město, nebylo poslední roky bezpečné vstoupit. „Zajistili jsme statiku a pracovníci dokončili práce v horní části. Lucerna, což je věžovitý nástavec s okny na vrcholku kupole, byl v dezolátním stavu, takže jsme se rozhodli ji celou vyměnit. Nechali jsme pozlatit báně i vlaječku, budou krásně vidět z dálky,“ popsal místostarosta města Zdeněk Juránek. Letos chce podle něj na věži stavební firma ještě zvládnout dokončit fasádu.

Kromě věže pokračují opravy i v dalších částech zámku. „Dokončujeme práce ve východním křídle. Pracuje se na nové kanalizaci na nádvoří. V Rytířském sále je připravena vzduchotechnika a pracovníci opravili střechu,“ shrnul starosta Moravského Krumlova Tomáš Třetina.

Enotéka v areálu bývalého pivovaru v Hradní ulici ve Znojmě.
Znojemská Enotéka je šik. Získala cenu Grand Prix architektů

Zámek si v létě alespoň zvenku prohlédla třeba studentka Michaela Wíttková z Blanenska. V té době už procházel rekonstrukcí. Zážitek jí to ale nezkazilo. „Moc se mi tam líbilo, zámek i celé město. Za návštěvu stojí také zámecká zahrada a kaple svatého Floriána. Ve městě mají navíc dobrou pizzu,“ chválila Wíttková.

Zkušební provoz části zámku, kam se má příští rok vrátit Slovanská epopej, začne už v istopadu. Opravy zámeckého komplexu přijdou na 150 milionů korun. Necelých 95 milionů tvoří evropská dotace. Plátna Muchovy epopeje byly na zámku vystavené od roku 1963, v roce 2011 je odvezli do Prahy. Vedení Moravského Krumlova od té doby bojuje o navrácení Slovanské epopeje zpět.

SÁRA JESCHKEOVÁ