Co můžeme od letošního Šramlfestu očekávat?

Stejně jako v minulých letech nebude chybět hudební, divadelní ani výtvarná scéna. Ze zahraniční produkce se na pódiu představí třeba skvělá slovinská jazzová kapela Jazoo nebo novozélandský živel Beyondsemble. Z českých interpretů bych vyzdvihla Václava Koubka s Pavlem Fajtem a také Floexe, který letos získal dva Anděly. Divadla budou opět jak pro děti, tak pro dospělé. Novinkou bude letos autorské čtení Jana Těsnohlídka.

Mimo Šramlfest chystáte i nějaké vlastní projekty?

Určitě. Při příležitosti pátého ročníku Šramlfestu proběhne výtvarné sympózium, které zároveň spadá pod dlouhodobý projekt Umění do Znojma. A nedávno se mi podařilo získat licenci PechaKucha. Je to pro mě osobní úspěch, jelikož Znojmo se tak stalo teprve šestým městem v zemi, které může PechaKucha Nights provozovat.

Co si pod tímto názvem můžeme představit?

Jedná se o projekt, který vznikl v Japonsku v roce 2003. Architektonické studio Klein-Dytham Architectur vymyslelo formát prezentací pro architekty a rozšířilo jej i na další oblasti umění, jako je design či fotografie. Úkolem projektu je, aby prezentace byly hutné a dokázaly si udržet pozornost posluchačů. Během jednoho večera má každý umělec možnost představit dvacet obrázků. Jeden obrázek může komentovat pouze po dobu dvaceti sekund. Výsledkem je zábavně a poutavě odprezentovaná tvorba umělce.

Co je pak pro vás vrcholem vašeho úsilí?

Dostat Znojmo do povědomí veřejnosti jako město, které je v kontaktu se současným uměním. Toto město má potenciál, který by mělo více využít.