Předchozí
1 z 9
Další

Kdoule, špendlíky i rakytník. Ale i okurky třeba s hořčičnou omáčkou zavařují Otto a Zuzana Boudovi s nadšením. Ze záliby se jim stalo celoroční živobytí.Zdroj: rodinný archív

Inspirovala je rodinná tradice i zahrada a dům po předcích, v němž kdysi přičichli k babiččiným hrncům s bublajícími dobrotami. „První hrnec s ovocem jsme s manželkou míchali asi před osmi lety. Měli jsme v plánu si jen trochu přivydělat na dovolenou, ale nějak se to zvrtlo,“ vzpomíná Otto.

Kdoule, špendlíky i rakytník. Ale i okurky třeba s hořčičnou omáčkou zavařují Otto a Zuzana Boudovi s nadšením. Ze záliby se jim stalo celoroční živobytí.Zdroj: rodinný archív

Jejich recepty slavily úspěch u kamarádů, rodiny a známých. Tak vařili častěji. Dnes už sbírají za své džemy a sirupy prestižní ceny. Nejen domácí, mezi nimiž je čerstvá Chuť jižní Moravy, ale také ty světové. V prestižní mezinárodní soutěži Great Taste Awards získali dvě hvězdy za svůj extra džem ze znojemských meruněk. „Soutěž je označovaná za gastronomického Oskara, zařadili jsme se tak mezi nejúspěšnější účastníky. Jsme rádi, že ocenění dostal výrobek bez příchuti. A protože jde o džem z meruněk z naší zahrady, jsme vděční i našim předkům za skvělou volbu meruňkové odrůdy,“ podotýká Zuzana Boudová.

Kdoule, špendlíky i rakytník. Ale i okurky třeba s hořčičnou omáčkou zavařují Otto a Zuzana Boudovi s nadšením. Ze záliby se jim stalo celoroční živobytí.Zdroj: rodinný archív

V jejich kuchyni nejsou výjimkou staré a dnes velmi žádané druhy ovoce. Například kdoule, špendlíky či rakytník, které zpracovávají podle receptů z babiččina kuchařského sešitu. Ty ale vyladili po svém a přizpůsobili novým trendům. „Doba se změnila, oproti původním receptům dáváme například mnohem méně cukru. Nepoužíváme chemické stabilizátory a sázíme na suroviny v nejlepší kondici. Většinou z vlastní zahrady nebo je nakoupíme u místních nebo regionálních pěstitelů. Na chuti je pak kvalita znát,“ zdůrazňuje Otto.

Kdoule, špendlíky i rakytník. Ale i okurky třeba s hořčičnou omáčkou zavařují Otto a Zuzana Boudovi s nadšením. Ze záliby se jim stalo celoroční živobytí.Zdroj: rodinný archív

Co si vymyslí, to si také sami uvaří. „Máme jen elán a vlastní čtyři ruce, a spoustu nápadů. Na okurkových slavnostech ve Znojmě slavil úspěch například náš okurkový sirup, kvašáky i hroznové marmelády,“ říká Bouda.

Kdoule, špendlíky i rakytník. Ale i okurky třeba s hořčičnou omáčkou zavařují Otto a Zuzana Boudovi s nadšením. Ze záliby se jim stalo celoroční živobytí.Zdroj: rodinný archív

Mezi jejich speciality patří ale i například cibulová marmeláda. „Tu ale vaříme jen tehdy, když se dá větrat, cibule totiž načichne celým domem,“ směje se.

Kdoule, špendlíky i rakytník. Ale i okurky třeba s hořčičnou omáčkou zavařují Otto a Zuzana Boudovi s nadšením. Ze záliby se jim stalo celoroční živobytí.Zdroj: rodinný archív

Cenu Česká chuťovka získal také jejich džem ze špendlíků s mučenkou, cenu Dětská chuťovka zase malinový sirup. „První ochutnávačkou je vždy naše malá dcera, hned vidíme, jestli se dílo podařilo nebo chce ještě vylepšit,“ prozrazují manželé.

Jako zakořenění Znojmáci pokračují i v tradici zpracování proslulých okurek. Proslavili je i na mezinárodní soutěži v Londýně. „Nakládané okurky získaly jednu hvězdu, to považujeme za obrovský úspěch. Mají tam totiž jiné chutě, nečekali jsme to,“ zamýšlí se.

Kdoule, špendlíky i rakytník. Ale i okurky třeba s hořčičnou omáčkou zavařují Otto a Zuzana Boudovi s nadšením. Ze záliby se jim stalo celoroční živobytí.Zdroj: rodinný archív

Sladkokyselý okurkový nálev vychází z tradiční znojemské receptury, ale i ten si Boudovi vyladili. „Obsahuje různé byliny a koření. Tvořili jsme ho šest let, než jsme byli spokojeni,“ podotýká Otto.

Kdoule, špendlíky i rakytník. Ale i okurky třeba s hořčičnou omáčkou zavařují Otto a Zuzana Boudovi s nadšením. Ze záliby se jim stalo celoroční živobytí.Zdroj: rodinný archív

Tvrdí, že nakládané okurky jsou nejtěžší zavařovací disciplína. Přesto se s manželkou Zuzanou společně vrhají i do experimentů. „Oblíbená je delikatesa okurky v hořčičné omáčce, švestkové čatní, které se hodí ke klobásám nebo paštikám i nakládané papriky plněné kysaným zelím,“ vyjmenovávají.

Kdoule, špendlíky i rakytník. Ale i okurky třeba s hořčičnou omáčkou zavařují Otto a Zuzana Boudovi s nadšením. Ze záliby se jim stalo celoroční živobytí.Zdroj: rodinný archív

Jejich výrobky mohou lidé najít v malých sériích například v prodejně Znovín Znojmo nebo v některé vinotéce. Z jejich záliby se stala mini manželská firma. „Máme radost, když lidem naše výrobky chutnají a vrací se zpátky. Práci někde ve fabrice si už neumíme představit. Jsme sice někdy fyzicky vyčerpaní, rozhodujeme si ale o všem sami a jsme celá rodina pohromadě,“ shodují se Boudovi.