Předchozí
1 z 7
Další

Obírat bezinky? Práce na půl večera, směje se výrobce netradičních likérů Loder

Z třešní, bezinek i rebarbory připravuje likéry čtyřicetiletý Milan Loder ze Šatova. V kuchyni je jako doma. Vyučil se kuchařem a u oboru už zůstal. Likéry ho baví dobrých deset let, od loňska se se svým stánkem objevuje na šatovských akcích. Jeho plánem pro blízké roky je otevření vlastního podniku v Šatově.

Milan Loder pracuje jako kuchař.Zdroj: Deník / Martin Moštěk

Když sbírá suroviny pro likéry, vrací se do dětství a vzpomíná na mámu. „Když nám máma chtěla připravit nějaký sirup, šťávu nebo med, tak jsem dostali košík a šli jsme nasbírat tolik a tolik květů,“ vzpomíná s úsměvem Loder. Od jara do podzimu se na podobné výpravy vydává i dnes. „Přijdu z práce a když je hezky, tak jdu sbírat a natrhat, co je zrovna potřeba. Někdy to jde rychle a snadno, ale třeba obírat půl kbelíku bezinek je práce na půl večera,“ vysvětluje výřečný čtyřicátník.

Likérový bar Milana Lodera.Zdroj: archiv Milana Lodera

Vedle nejtradičnějších chutí domácích likérů z třešní, ořechů nebo bezinek, hledá i nové nápady. „Pracuji asi devět let v Rakousku, tak jsem se dozvěděl třeba o meruňkovém likéru, který má tradici v oblasti Wachau. A když se o něčem takovém dozvím, hned to chci umět udělat. Nedávno to byl likér z lískových ořechů, o víkendu jsem dělal rebarboru. Vyzkoušel jsem i likér z ananasu a manga,“ přibližuje rozšiřování svého likérnického repertoáru Loder.

Zálibou Milana Lodera je vyrábění likerů.Zdroj: archiv Milana Lodera

Jeho likéry dlouho ochutnávali hlavně návštěvy nebo známí, kteří je dostali třeba jako dárek k narozeninám. „Loni mě poprvé pozvali pořadatelé našeho šatovského adventu. Na stánku jsem měl osm druhů likérů a troufnu si říct, že měly úspěch. Rozhodně se o nich, pokud vím, po Šatově ještě dlouho mluvilo,“ usmívá se spokojeně Loder.

Když Milana Lodera pozvali, aby si otevřel stánek s likéry na šatovské dýňové stezce, náležitě se k tomu vystrojil.Zdroj: Deník / Martin Moštěk

Po loňských zkušenostech nabídku asi rozšíří o tradiční vánoční vaječný koňak. „Rád něčím překvapím a vaječňák znají všichni. Na Vánoce dělám dva speciální likéry, krémový čokoládový a karamelový, kterému říkáme andělský. Ale na adventu se hodně lidí ptalo právě na vaječný koňak, tak ho tentokrát udělám, “ dodává Loder.

Zálibou Milana Lodera je vyrábění likerů.Zdroj: archiv Milana Lodera

Na zahrádce si mezitím zasázel několik stromů, které mu brzy umožní nápojový rejstřík ještě dál rozšířit. „Vysázel jsem pár kdoulí a oskeruší. Už se těším, až začnu sklízet a dělat marmeládu i likéry,“ plánuje Loder.

Zálibou Milana Lodera je vyrábění likerů.Zdroj: archiv Milana Lodera

Se zahradou má vůbec velké plány. „V práci kuchaře jsem se našel, baví mě a bavit bude. Na zahradě si proto pomalu stavím velkou letní kuchyni a až ji dodělám a plně vybavím, rád bych si časem otevřel vlastní podnik. A v něm přijdou vedle regionální kuchyně ke slovu i moje likéry,“ naznačuje Loder.

Milan Loder pracuje jako kuchař.Zdroj: archiv Milana Lodera