Předchozí
1 z 5
Další

Lidé odvedle FOTO 1Zdroj: Deník / Ivana Říhová

Nápad založit si čokoládovnu dostal Tomáš Lampíř, když se vracel z Prahy zpátky na Třebíčsko a začal přemýšlet o vlastním podnikání. Čokoládoven v Česku až tolik není, zvláště těch, které vyrábějí přímo z kakaových bobů. Říkal si, že by to mohlo být zajímavé.

Lidé odvedle FOTO 2Zdroj: Deník / Ivana Říhová

I po letech je pořád hlavou a mozkem výrobního procesu. Svět čokolády je světem širokým a lidé se v něm totiž mají stále o učit. Kakaové boby mají svoje specifika, záleží jaká je sklizeň a odkud ty kakaové boby berete. Neexistuje něco jako univerzální recept, kdy dáte trochu toho a trochu onoho a vyjde vám vždycky stejná čokoláda.

Lidé odvedle FOTO 3Zdroj: Deník / Ivana Říhová

V třebíčské čokoládovně mohou zákazníci ochutnat boby z celého světa. Majitel si jezdí vybírat ty nejlepší na nejrůznější veletrhy. Pravidelně jezdí třeba na ten do Amsterodamu. Hledání těch nejlepších bobů je nekonečný proces, protože to, co se vám zamlouvá jeden rok, už se další nemusí líbit vůbec. V obchodě mají boby z Grenady, Tanzanie, Papui nové Quinei nebo Madagaskaru.

Lidé odvedle FOTO 4Zdroj: Deník / Ivana Říhová

I když se na poličce s tabulkovými čokoládami nachází i netradiční kombinace, například čokoláda s Vincentkou, stále je nejoblíbenější mléčná čokoláda. Lidé ale začínají hledat a zkoušet nové příchutě. Jiní zase hledají bezlepkové, RAW nebo bio produkty. Jedním z posledních trendů je výrobky bez cukru, i takovou čokoládu lze vyrobit.

Lidé odvedle FOTO 5Zdroj: Deník / Ivana Říhová

Absolutním unikátem je pak čokovíno. Naložené kakaové boby pustí do vína barvu, macerují se v něm, následně se víno přefiltruje. Boby vínu dodávají především zajímavé aroma a projevují se i chuti, kde tvoří kakaový dozvuk. Je to jeden z nejpopulárnějších produktů, zákazníci ho mají rádi.