Předchozí
1 z 5
Další

Zájem o počítače a rodinná farma? Marek Klíč kombinuje obojí

Zprvu ho zajímaly počítače a informační technologie a pomýšlel na práci v nějaké velké firmě v oboru. Potom si ale dnes jednačtyřicetiletý Marek Klíč z Božic pořídil první traktor a začal přebírat rodinné hospodářství. Soukromým zemědělcem je patnáct let.

Zájem o moderní technologie mu zůstává. „U počítačů jsem zůstal alespoň třeba v tom, že na farmě používáme nejmodernější technologie. Máme dojicí roboty, kam kávy chodí na automatické dojení bez lidské obsluhy třikrát až pětkrát denně, a na nich je potřeba denně něco nastavovat a kontrolovat. Na polích zase používáme traktory s asistovaným řízením s využitím GPS,“ popisuje.

Marek Klíč.Zdroj: Deník / Redakce

Červenostrakatých krav má farma rodiny Klíčových stovku. „Chováme je na mléko, které z větší části prodáváme do mlékárny, máme také mlékomat pro prodej ze dvora a z malé části vyrábíme sýry ve vlastní minimlékárně, kterou má na starosti manželka,“ vypočítává Klíč. I když je výroba sýrů pro farmu spíše doplňková, má dobrý zvuk. „Získali jsem už ocenění Regionální potravina a Zlatá chuť jižní Moravy,“ připomíná božický farmář.

Farma má také 380 hektarů polí. „Pěstujeme především krmné plodiny pro dobytek, vojtěšku, kukuřici na siláž, obilí. Vedle krav máme sedmdesát býků na výkrm. Na české poměry jsme farma střední velikosti, třeba v sousedním Rakousku už bychom byli přímo obrovské hospodářství,“ vypočítává Klíč.

Marek Klíč.Zdroj: Deník / Redakce

K farmaření ho přivedl příklad jeho otce. „Chodil jsem mu pomáhat a postupně jsem k zemědělství přilnul. Táta mi potom postupně hospodářství předával. Pracujeme zejména na vlastní půdě, a i když sám nepamatuji starý selský stav, k půdě vztah mám. Chci ji dobře obhospodařovat, udržet úrodnou a zachovat pro další generace,“ přemýšlí mladý farmář.

Na farmaření ho baví rozmanitost práce. „Těším se z toho, že každý den dělám něco jiného. Jednou řeším papíry, jednou vyrábím a rozvážím sýry, občas se narodí tele. Krávy se umí postarat, aby byl každý den jiný,“ usmívá se Klíč. Zároveň připouští, že práce farmáře je dlouhá a namáhavá. „Dvanáct hodin někdy nestačí. A krávy taky nemůžete zavřít na měsíc do skladu a někam odjet. O farmu se staráme s manželkou, sestra je zootechnička, máme dva traktoristy a jednu paní u telat. Manželka se stará o účetnictví a sýry, já o pole a agendu kolem živočišné výroby,“ popisuje Klíč.

Marek Klíč.Zdroj: Deník / Redakce

Tak jako ostatní hospodáře i Klíčovy trápí potíže vyvolávané dlouhodobým suchem. „Ještě loni jsme neměli problémy s krmením, letos už nám potíže právě kvůli suchu hrozí. Už několik let proto chystáme velkou investici do technologií pro závlahy. Do podzimu bychom je snad měli mít,“ plánuje Klíč.

Farmu rozvíjí i jinak. „Rozšiřovat se snažíme pořád. Jsme například v božickém družstvu vinařů, zatím máme pár řádků révy. Víc se orientujeme i na ochranu prostředí, pěstujeme například biopásy, což jsou asi čtyřmetrová pole osetá plodinami zajímavým pro opylovače. Včely ale vlastní nemáme, na jejich bodnutí mám alergii. Včely má soused, já si pochutnám na sklence medu,“ podotýká s úsměvem Klíč.

Marek Klíč.Zdroj: Deník / Redakce

Jak hospodaření na farmě vypadá, se lidé brzy mohou podívat. „Zapojujeme se od akce Poznej svého farmáře, která bude letos šestého července. Mezi desátou dopoledne a čtvrtou odpoledne nabídneme ochutnávku našich výrobků, prohlídku farmy, farmářský trh a pro děti třeba skákací kombajn, malování na obličej a mnoho dalšího,“ nahlíží do programu Klíč.

Marek Klíč.Zdroj: archiv Marka Klíče