Tam ho přivítaly stovky fanoušků i ambasadorka olympijského festivalu Lucie Šafářová a Šárka Kašpárková. Sedmadvacetiletý šermíř napochodoval před všechny návštěvníky po červeném koberci na pódium. „Je neuvěřitelné, že ještě v úterý byl v Tokiu a teď se s ním můžeme tady v Brně i vyfotit," rozplývala se mladá fanynka Tereza Ždánská.

Ta s desítkami dalších lidí vypustila do vzduchu na oslavu druhé a zároveň zatím poslední české medaile z letošních her desítky nafukovacích balonků. Jakou měly barvu? Přece bronzovou. „Bylo to nádherné, super atmosféra a organizátoři to Sašovi připravili fakt skvěle," poznamenala Pavlína Hořavová, která dokonce se svými kamarádkami ulovila i podpis olympijského medailisty. Její příbuzná Veronika setkání s českým reprezentantem zhluboka rozdýchávala.

Choupenitch dorazil na letiště do České republiky odpoledne a okamžitě po dálnici putoval do svého rodného města. Známky únavy ale na sobě rozhodně nedával znát. „Pojďme všichni: Kdo neskáče, není Čech!" křičel do davu člen Sokola Brno I.

Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou vydřely postup do semifinále olympijského turnaje.
Vydřený triumf v pekelných kulisách. Krejčíková se Siniakovou jsou v semifinále

Před diváky vypadal, jako by pondělní maraton zápasů ani neabsolvoval. Občas se dokonce omlouval moderátorům akce, že se stal režisérem programu olympijského festivalu v Brně. „Strašně jsme si to užili, je vidět, že Saša je přátelský, optimistický a hodně sympatický,“ shodli se Adam a David Zeithamlovi.

Brněnský rodák si zkrátka na festivalu užíval každou minutu. Mezi lidi rozhazoval dárky, fotil se s nimi a nakonec i zhlédl duel o bronz se soupeřem Takahiro Shikinem. „Zápas vidím poprvé, ale ne naposledy. Budu si ho prohlížet ještě hodněkrát," pravil s úsměvem Choupenitch. „Hlavně jsem neslyšel ještě český komentář, prý tam byly super hlášky," podotkl.

Moderátoři mu některé z nich hned nahazovali. Komentátor České televize Jiří Kalemba vyslovil v přímém přenosu třeba „mačpich". „To jsem ještě nikdy neslyšel, ale je to geniální," rozesmál se Choupenitch.

Šermíř Marek Totušek sledoval pondělní výkon svého kamaráda Alexandera Choupenitche na olympijském festivalu v Brně.
Choupenitchova olympijská příprava? Byl sebevědomý a precizní, říká Totušek

Záznam svého závěrečného souboje na olympijských hrách patřičně i okomentoval. „Za stavu 14:6 jsem si blbec myslel, že je to doma. Teď jsem slyšel, že v televizi říkali: Zásah od Japonce nečekal. Jak jsem mohl, když už jsem byl myšlenkama někde jinde?" tázal se nechápavě publika český šermíř.

Diváci pod ním se okamžitě rozesmáli. „Je skvělé, že víme i pocity z jeho hlavy, a ne jen věci, co říkali komentátoři v televizi,“ ocenila Ždánská.

Nad areálem SKP Kometa se už začalo stmívat, když Choupenitch vystoupil přímo z podia v živém vysílání a rozjel one man show. S ostatními návštěvníky předvedl i známý tanec na píseň Macarena, pak si chtěl se všemi zazpívat „Champaigne Rain". Nikdo netušil, co se bude dít. A přestože se nad Brnem honily deštivé mraky, skropil je pouze Choupenitch dvěma lahvemi šampaňského.

Své vystoupení před diváky zakončil rapováním vlastní písničky. „Nepamatuju si text," přiznal. To nikomu ale nevadilo a možná se za chvíli čerstvý medailista z Tokia bude učit slova svého nového songu, třeba o olympijské cestě. „Něco určitě napíšu, ale do 26. července jsem se soustředil maximálně na závod a teď mám úplně dutou hlavu. Nemám tam nic, jen nasávám emoce a užívám si to. Teď si chci taky odpočinout," nechal se slyšet Choupenitch.