Celá událost začala kolem jedenácté hodiny. Kůň zapadl v rozbahněné polní cestě. V blátivé hmotě se postupně dostal na bok a z místa se nemohl dostat ani sám, ani s pomocí muže, který na něm jel. Na pomoc nebohému zvířeti přijeli hasiči. „Nejdříve jsme měli hlášení o zavaleném muži pod koněm v lese nedaleko Újezdu u Rosic. Na místě hasiči zjistili, že muž je v pořádku, ale kůň leží v bažinaté lesní cestě," popsal začátek náročného výjezdu mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Z bažiny hasiči odčerpávali vodu ve snaze koně dostat ven. „Bahno pak odstraňovali kýbly," doplnil Mikoška.

Vlak se s dodávkou střetl u Velkých Opatovic na Blanensku. Na nechráněném železničním přejezdu zabezpečeném pouze výstražnými kříži. 15.7.2020
Po srážce s dodávkou vykolejil vlak u Velkých Opatovic. Strojvůdce byl v šoku

Zároveň zvíře podle fotografii z místa zajistili a drželi, aby do bahna nepoložilo hlavu a nezadusilo se. Přesto práce postupovaly jen velmi pomalu. „Museli také na pomoc zavolat veterinářku, aby koně zklidnila," poznamenal Mikoška kolem druhé hodiny odpoledne, ve chvíli, kdy boj o záchranu zvířete trval již téměř tři hodiny. Na místě asistovali také odborníci z Koňské záchranné služby.

Vytáhnout unavené a vystresované zvíře se nakonec hasičům podařilo z blátivé pasti ve tři odpoledne, po více než čtyřech hodinách. „Koně zajistili do speciální sítě, kterou pak vytáhl vyprošťovací vůz," uvedl Mikoška.

Na místě zasahovala mimo jiné jednotka hasičů z brněnské přehrady. „Specializují se na vyprošťování zvířat a u zapadlého koně byli prakticky od začátku," zmínil Mikoška.