Vesnici na Podluží v pátek ráno projela na kole. Chtěla vědět, jestli známí a sousedé jsou v pořádku. „Je to strašný pohled. Nikde nic není. Domy, stromy, keře. Všechno je pryč. Je to jako kdyby sem někdo hodil bombu,“ popisuje.

Lidé se nyní snaží zajistit si střechu nad hlavou. Alespoň tedy u domů, u kterých to má ještě smysl. U jiných je zřejmé, že půjdou k zemi. Kdo může, minimalizuje škody.

Speciální USAR tým na vyhledávání lidí ze zavalených domů zasahoval v pátek v Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, 25. června 2021.
Pohroma jako v Bejrútu? Obdivuji vervu lidí z Břeclavska, říká Síla z USAR

„Pomůže nám teď každá ruka. Hlavně s odklízením. Také obstaráním teplé stravy a tekutin. Stejně tak budeme rádi za lidi s motorovými pilami. Je zde neuvěřitelní množství popadaných stromů i těch, které jsou narušené a hrozí zřícením,“ líčí z místa.

Současně připomíná, že plné ruce práce tam mají hasiči, dobrovolníci či skauti. „Lidé jsou neuvěřitelně solidární a snaží se pomáhat,“ dodává.

Nyní všichni uklízejí, ženy především domácnosti od špíny, střepů a různých úlomků. Muži sedli za minibagry a pomáhají sklízet suť. Auta, která jsou zdemolovaná, ale pojízdná, se přeparkovávají na poli.