Téměř sedmdesát let od konce druhé světové války lze v zemi stále narazit na nevybuchlou válečnou munici. Policejní pyrotechnici se o tom přesvědčují téměř každý měsíc. Nebezpečná manipulace s tříštivým dělostřeleckým granátem stála v sobotu život dva lidi v Žerůtkách. V garáži rodinného domu zahynul šestadvacetiletý policista a jeho sedmačtyřiceti­letá matka.

Podle tamního starosty Zdeňka Rechtika v garáži skutečně zabíjela stará munice. „Policisté, inspektoři a další složky pracovali na místě do jedenácti hodin večer. Podle zjištění pyrotechniků měl vybuchnout tříštivý dělostřelecký granát. Stěny garáže byly poseté dírami od střepin," uvedl starosta, který byl přímo na místě neštěstí. Granát pravděpodobně vybuchl při pokusu jej rozebrat.

První muž sousedního Olbramkostela Antonín Šrámek upozornil, že po válce byl les mezi Kravskem a Olbramkostelem plný munice. „Na konci druhé světové války stál na nádraží v naší obci německý muniční vlak. Němci jej prakticky celý vyvezli právě do lesa, kterému se říká Vápenice," připomněl Šrámek.

V prvních mírových měsících se pak česká armáda pokoušela munici zlikvidovat. „Vyváželi to nákladními auty. Jeden náklaďák dokonce najel na minu. Bylo tam několik mrtvých, kteří na místě mají dodnes pomník. Část odpalovali přímo v lese. Pod hromadami munice byly hluboké jámy a munice se po explozích rozlétla do okolí. Něco tedy zůstalo v zemi nevybuchlé a nedá se vyloučit, že tam zbytky stále jsou," upozornil Šrámek s tím, že se v lese občas objevují amatérští hledači s minohledačkami. O případném aktuálním nálezu nebezpečné munice však neví.

Jeho kolega, starosta Kravska, tvrdí, že v lesích v okolí jeho vesnice je bezpečno. „Když někdo říká, že u nás v lese jsou toho mraky, tak si vymýšlí. Občas někdo něco najde, ale jsou to už spíše výjimky. Pokud vím, tak u Žerůtek mělo být koncem války nějaké překladiště munice," řekl starosta Kravska Pavel Hlávka.

Jak dodal, v lesích v okolí se pracuje a jezdí tam i těžká technika. „Nic se přitom v posledních letech nestalo. Když se tu něco našlo, tak to vždycky odvezli pyrotechnici," dodal Hlávka.

Přesto policie opakovaně upozorňuje lidi, že v případě nálezu munice se jí v žádném případě nemají dotýkat. „Důrazně varujeme občany, aby v případě nálezu podezřelého předmětu ihned uvědomili policisty prostřednictvím linky 158. Důležité je, aby se lidé munice nedotýkali, protože jakákoliv neodborná manipulace by mohla mít fatální následky," upozornila policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Podle odborníků nelze podceňovat ani zkorodované střelivo. „Nezbytné je rovněž to, aby rodiče poučili o bezpečném chování při nálezu munice své děti," doplnila policejní mluvčí.

Mezi nejznámější případy nálezů munice na Znojemsku patří například objevení leteckých pum v základech starého mostu mezi Znojmem a Hradištěm v roce 2008 či výbuch stokilové letecké pumy z druhé světové války, na kterou v areálu regionálního odpadového centra u Dobšic najel stavební bagr. Tehdy se lehce zranil bagrista, který na pumu narazil.

Pumu našli také dělníci při výkopových pracích přímo v centru Moravského Krumlova na Masarykově náměstí v roce 2011.