„V pondělí v osm hodin ráno zamířili do Zálesí. Na okraji lesa ležel nevybuchlý pancéřový granát. Odborníci jej převzali k likvidaci. O hodinu později vyráželi mezi Dolenice a Břežany nalezl člověk dělostřeleckou minu," informovala mluvčí znojemských policistů. Doplnila, že mina ležela na polní cestě u větrolamu.

Dotřetice spěchali pyrotechnici na Znojemsko v úterý, a to mezi Čejkovice a Lechovice. „Ležely zde tři ruské letecké pumy, které odborníci na místě zneškodnili," dodala Drahokoupilová.

Před třemi lety zabila stará munice policistu a jeho matku v garáži rodinného domu v Žerůtkách. Policie opakovaně upozorňuje lidi, že v případě nálezu munice se jí v žádném případě nemají dotýkat. „Důrazně varujeme občany, aby v případě nálezu podezřelého předmětu ihned uvědomili policisty prostřednictvím linky 158. Důležité je, aby se lidé munice nedotýkali, protože jakákoli neodborná manipulace by mohla mít fatální následky," upozornila policejní mluvčí Drahokoupilová.

Podle odborníků nelze podceňovat ani zkorodované střelivo a o tom, jak správně postupovat při jeho nálezu, by měli rodiče poučit i děti.