Podle policie úbytek smrtelných dopravních způsobuje řada faktorů. „Jsme velmi rádi za klesající trend těchto nehod. Jejich pokles může způsobovat řada okolností. Například u každé tragické dopravní nehody navrhuje policejní dopravní inženýr různé úpravy místa nehody, pokud to situace vyžaduje. Navíc posíláme hlídky do míst, kde k vážným dopravním nehodám dochází, či řídíme provoz tam, kde je to zapotřebí," uvedla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Zároveň dodala, že největší podíl mají samotní řidiči. "Vědí totiž, že se musí maximálně věnovat řízení, že musí dodržovat rychlost, být ohleduplní vůči ostatním účastníkům a vůbec respektovat pravidla provozu na pozemních komunikacích. Jak se vše bude vyvíjet dál, to se dá jen těžko předvídat. Policie dělá maximum proto, aby tragickým nehodám zabránila," dodala Drahokoupilová.

Podle odborníka na dopravu Marka Neuschla stojí za menším počtem mrtvých v autech především jejich moderní bezpečnostní prvky. „Auta jsou bezpečnější. Na tom se odborníci dlouhodobě shodují. Jenže tady je potřeba zdvihnout varovný ukazovák. Řidič, jedoucí bezpečným autem, si může v hlavě vytvořit představu určité nezranitelnosti. To může být velmi nebezpečné. Jsme velmi křehké schránky, a když se srazí dvě auta každé předepsanou devadesátkou, je střetová rychlost sto osmdesát kilometrů v hodině a to nemá šanci nikdo přežít," upozornil Neuschl.

Poslední tragická havárie loňského roku na Znojemsku se stala druhé prosincové pondělí u Břežan. Kolem půl deváté hodiny ráno tam narazilo osobní auto čelně do stromu. „Na místo vyrazil vrtulník záchranné služby. Bohužel řidička utrpěla vážná zranění, která nebyla slučitelná se životem," informovala mluvčí znojemských policistů Drahokoupilová s tím, že spolujezdce převzali do své péče lékaři záchranné služby.

V celé České republice zemřelo loni při dopravních nehodách v roce 583 lidí. To je podle ČTK nejméně od roku 1961, kdy policie zavedla ucelenou statistiku. „Pokles počtu mrtvých zaznamenali policisté v devíti z dvanácti měsíců, růst evidovali v únoru, červenci a v prosinci. V posledním měsíci roku dopravní nehodu nepřežilo 54 lidí, loni jich bylo o třináct méně," uvedla agentura.

Nejtragičtějším měsícem byl červenec, kdy si nehody vyžádaly 71 obětí, naopak v únoru při nich zemřelo 33 lidí, vloni nejméně. Podle cíle vytyčeného Národní strategií bezpečnosti silničního provozu by do roku 2020 neměl umírat na silnicích víc než jeden člověk denně.