Ročně vyjíždí hasiči na Znojemsku k přibližně tisícovce událostí. Nejtragičtější byly podle mluvčího Hasičského záchranného sboru Jihomoravského kraje Jaroslava Mikošky požáry domů, ke kterým došlo hned počátkem roku.

Ve Vítonicích tehdy hořela ubytovací část baru u Lea a o týden později rodinný dům v Olbramkostele. V obou případech si oheň vyžádal lidské životy. „Velmi vážná byla také dopravní nehoda, při které zahynuli čtyři mladí lidé. Tehdy narazilo auto do mostku na státní silnici číslo I/53 nedaleko Suchohrdel u Miroslavi a po nárazu začalo hořet," naznačil Mikoška. Na místě tehdy zasahovaly čtyři jednotky ještě hodiny po tragédii.

Na druhou stranu zažívají muži v uniformě hasičů také humorné chvíle. V minulých dnech vyjížděli například k záchraně psa ze střechy nebo kočky, která uvízla v kanále. „Takových případů máme na Znojemsku zhruba třináct do roka. Mezi kuriozity patří například záchrana dvou psů, kteří zůstali uvěznění ve vypuštěném bazénu. Zmínil bych také záchranu kočky a koťat ze střechy pošty. Zvířata se ale před hasiči ukryla a kvůli tmě je nebylo možné dohledat a odchytit," vyjmenoval Mikoška.

Znojemští hasiči také odchytávali netopýra v prodejně oční optiky. „Je to součást naší práce, někdy i zpestření. O zneužití se většinou mluvit nedá," poznamenal Mikoška.

Výjezd hasičů k dopravní nehodě přijde na tisíce korun. „Počítá se pět tisíc šest set korun za každou započatou hodinu a každou jednotku, která u nehody zasahuje. Účastníci žádné přímé výdaje nemají, úhrada se platí prostřednictvím pojištění," přiblížil mluvčí hasičů Mikoška s tím, že u ostatních výjezdů žádné kalkulace nedělají, kromě zneužití jednotky.

Práci profesionálních hasičů oceňují snad všichni lidé ale také jejich dobrovolní kolegové. „Jsem rád, že nás kolegové profesionálové neberou jako druhou ligu, ale naopak nás vnímají jako svoji druhou ruku. Máme mnohdy výhodu místní znalosti a dokážeme jim při zásazích pomoci. Spolupracuje se nám s nimi výborně," řekl starosta Sboru dobrovolných hasičů Únanov Lukáš Tomášek.

Jak dodal, řada mladých dobrovolných hasičů sní o práci u profesionálů. „Ne vždy se to však podaří. Zájemců je mnoho a kriteria pro přijetí jsou přísná," naznačil Tomášek. „Do nového roku přeji profesionálním hasičům vše dobré a ať všechny zásahy zvládnou ve zdraví," vzkázal.

Nepřímo se tak dotkl největší ztráty, kdy hasiči letos přišli o jednoho z kolegů. V dubnu totiž cestou k nehodě havarovala hasičská cisterna. Velitel zásahu Zdeněk Cejpek byl s vážným poraněním převezen do nemocnice, kde prodělal několik operací. V květnu pak náhle zemřel v domácím ošetřování na plicní embolii. U hasičů sloužil třiadvacet let.

Práci hasičů oceňuje Monika Kubišová. „Z toho, co mohu vnímat z médií si myslím, že oni jsou vždy na prvním místě. Chrání naše majetky, zachraňují nás jako první. Jim bych přidala také nejvíce na platech," uzavřela Kubišová.