Celá rodina putovala do znojemské nemocnice. "V těžkém stavu byli muž a žena středního věku. Jsou hospitalizovaní na oddělení ARO. V péči lékařů je také školák a důchodkyně," informovala mluvčí jihomoravských záchranářů Hedvika Kropáčková.

V neděli již byl stav nejvážněji postižených stabilizovaný. "Lékaři muže a ženu odpojili od přístrojů a již nejsou v ohrožení života," sdělil v neděli odpoledne mluvčí znojemské nemocnice Pavel Jajtner.

Zplodiny z plynových ohřívačů způsobují otravu oxidem uhelnatým. "Říká se mu tichý zabiják, a to proto, že je bez zápachu a lidé si ani nevšimnou, že uniká. Za rok vyjíždíme k více než desti podobným případům na jižní Moravě," řekl před časem mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Podle lékaře kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Brno Zdeňka Merty je kysličník uhelnatý velmi zákeřný plyn. „Lidé si nevšimnou, když plyn z karmy uniká. I když se u nich začnou projevovat příznaky otravy plynem, jako je bolest hlavy, únava nebo nevolnost, nevěnují tomu pozornost. Proto některé případy končí tragicky," vysvětlil.

jak se neotrávit
- nejdůležitější je pravidelná údržba komínů, topných zařízení a plynových spotřebičů
- při výměně oken za plastová v koupelně či jiné místnosti, kde je v provozu karma, je nutné často větrat
- topná zařízení s otevřenou spalovací komorou, jako jsou kotle, ohřívače vody a krby, se musí dostatečně zásobovat vzduchem

Lidé proto podle něj musejí být opatrní, pokud žijí v domě se starým plynovým kotlem nebo karmou. „Pokud na sobě pocítí příznaky otravy, je nezbytné byt nebo dům ihned vyvětrat. Jediný lék na otravu kysličníkem uhelnatým je totiž přísun kyslíku," upozornil lékař s tím, že je pak nutné vždy zavolat odborníka na opravu kotle nebo karmy.

Brněnský plynař Lubomír Pařízek v souvislosti s dřívějšími a podobnými případy v kraji upozornil, ža až polovina domácností na jihu Moravy nemá plynové kotle a komíny v pořádku. Prolém může totiž způsobit i nevyčištěný komín a nebezpečné mohou být i spaliny z kamen, ve kterých lidé topí dřevem nebo uhlím.

Odborníci míní, že je důležité mít v domácnosti detektor oxidu uhelnatého, který zvukově upozorní na nebezpečí úniku.