Nejvíce neštěstí se stalo v Brně, kde svůj život dobrovolně ukončilo jedenapadesát lidí. „Nejvyšší sebevražednost byla v okrese Hodonín, kde připadalo 14,3 sebevrahů na sto tisíc obyvatel," informoval za statistiky Karel Adam.

Častěji si na život sáhnou muži. „Často také volí drsnější způsoby ukončení života. Ženám totiž obvykle záleží na tom, jak budou vypadat po smrti,” přiblížil psycholog Jiří Brančík.

V Horních Loučkách vzplál v neděli karavan.
Požáry na jihu Moravy: hořela tlaková lahev v maringotce, karavan i nakladač

Nejčastějším způsobem bylo loni oběšení. Tuto smrt zvolila loni zhruba polovina sebevrahů na jihu Moravy. „Následoval skok nebo lehnutí si před pohybující se předmět, použití střelné zbraně, skok z výše a úmyslné otrávení,” uvedl Adam.

Nejvíce sebevražd v kraji, sedmnáct, lidé loni spáchali v únoru. V červnu statistici evidovali o jednu méně. „Naproti tomu v červenci, v září a v říjnu to bylo vždy devět sebevražd," doplnil Adam.

Důvody k sebevraždě jsou podle odborníků různé. „Mohou se tak projevovat různé psychické poruchy, například deprese. Někdy k takovému jednání člověka doženou i závislosti,” podotkl Brančík.

Ilustrační foto
Pěsti a kopance. Trojice zbila muže u brněnského nádraží, skončil v nemocnici

Někteří lidé například nějak v životě selžou a nemá podle nich už dál smysl žít. „Občas se také objeví demonstrativní sebevraždy, kdy na sebe člověk chce hlavně jen upozornit, ale sebevražda se mu povede," zmínil psycholog.

Pokusy o sebevraždu řeší také brněnští strážníci. „V poslední době přibývá případů, kdy někdo najde vzkaz sebevraha na sociální síti. My se pak snažíme takového člověka dohledat. Ve většině případů to naštěstí dopadá dobře,” sdělil mluvčí strážníků Jakub Ghanem.

V případě nutnosti se lidé mohou obracet na psychology nebo linky důvěry. „Na nás se nejčastěji obrací dospívající lidé. Snažíme se vždycky zjistit, jaká je situace, udržet toho člověka na příjmu a pokud je to nutné, případně zkontaktujeme policii a záchranou službu. Záchrana života je u nás vždy na prvním místě,” řekla mluvčí Linky bezpečí Regina Jandová.

Mladík přijel do Brna v uniformě strážníka. Hrozí mu pokuta.
FOTO: Falešný strážník v Brně! Po městě chodil v uniformě s pražskou nášivkou

Za posledních deset let spáchalo sebevraždu na Jižní Moravě 1582 lidí. Nejvíce, pět set, jich bylo opět v Brně, nejméně, sto čtrnáct, na Vyškovsku. "Nejvyšší sebevražednost 15,3 na sto tisíc obyvatel má Hodonísko, nejnižší 12,3 na sto tisíc obyvatel je na Znojemsku," shrnul Adam.

Loni si vzalo život na jihu Moravy 143 lidí, o dvanáct méně než o rok dřív.Loni si vzalo život na jihu Moravy 143 lidí, o dvanáct méně než o rok dřív.Zdroj: Infografika: Deník/Tomáš Marek

ŠTĚPÁN BUBÍK