Do úterního poledne jihomoravští hasiči vyjeli dohromady k víc než 182 událostem, nejvíc na Brněnsku a Blanensku. „Evidujeme jedno zranění na Brněnsku, kde motorkář narazil do spadlého stromu. S pomocí motorové pily jsme strom odstranili ze silnice, dopravu bylo potřeba řídit kyvadlově," informovali hasiči. V úterý večer se počet jejich zásahů vyšplhal k necelým dvěma stovkám. 

Řidič motorky vyvázl s lehčími poraněními. "Mladý muž byl při našem příjezdu při vědomí, utrpěl mnohočetná poranění lehčího charakteru. Záchranka ho odvezla na chirurgii do brněnských Bohunic," upřesnila mluvčí jihomoravských záchranářů Michaela Bothová.

Ilustrační fotografie.
Řádění silného větru: trampolína na plotě nebo tisíce domácností bez elektřiny



Jen na Blanensku od večera vyjížděli hned k několika spadlým stromům. Jeden z nich spadl na auto, posádka ale naštěstí vyvázla bez zranění. Kvůli popadaným stromům je neprůjezdná také trasa regionální autobusové linky 277 mezi Kořencem a Šebetovem na Blanensku.

Vyvrácený strom zablokoval v úterý ráno provoz na železnici v úseku mezi Tišnovem a obcí Rožná. „Mimořádná událost omezila provoz na trati krátce před šestou ráno až do půl osmé. Dva osobní vlaky měly zpoždění čtyřicet až padesát minut. Další dva osobní vlaky jsme nahradili autobusovou dopravou,“ uvedla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Nová brněnská koalice - zleva Oliver Pospíšil ČSSD, Petr Hladík KDU-ČSL, Markéta Vaňková ODS a Tomáš Koláčný Piráti.
Lety z Brna do Mnichova? Raději do Paříže či Bruselu, plánuje nová koalice



Větrem vyvrácený strom poškodil v úterý ráno také trolejové vedení na trati v úseku mezi Havlíčkovým Brodem a Brnem. Kvůli tomu železničáři odřekli spoj R 973. Cestující do krajského města dojeli následujícími vlaky.

Počty výjezdů
- Blanensko: 28
- Brno-město: 11
- Brno-venkov: 23
- Břeclavsko: 22
- Hodonínsko: 13
- Vyškovsko: 9
- Znojemsko: 5

Dopoledne pak padlý strom zastavil i provoz v úseku Břeclav – Sedlec u Mikulova. „Předpokládané ukončení mimořádnosti je o půl dvanácté. Osobní vlak, který vyjel krátce po deváté hodině ze Znojma do Břeclavi, je ve vyloučeném úseku veden náhradní autobusovou dopravou,“ upřesnila dopoledne Rajnochová.

Kvůli silnému větru a nebezpečí padajících větví jsou uzavřené i všechny brněnské hřbitovy. V úterý ráno o tom informovali zástupci brněnského magistrátu. "Opatření vychází z varování Českého hydrometeorologického ústavu. Dokud bude platné, zůstanou brány hřbitovů zavřené," uvedla za magistrát Radka Loukotová.

S mnohačetnými zraněními skončila v nemocnici žena, na kterou ve čtvrtek odpoledne spadl strom na Ústředním hřbitově v Brně.
Na ženu spadl na hřbitově strom. Památkáři ho nedovolili pokácet, říká ředitelka



Podobně se s větrem vypořádá také Veřejná zeleň města Brna. "Jestliže to budou meteorologické podmínky vyžadovat, umístíme do parků cedule upozorňující na nebezpečí padajících větví. Některé vycházkové okruhy uzavřeme páskou," nastínil opatření ředitel organizace Jozef Kasala.

Vítr a spadlé stromy poničily také řadu elektrických vedení v kraji. Podle mluvčí energetické společnosti E.ON Martiny Slavíkové jsou její pracovníci kvůli opravám v terénu už od noci na úterý. „V Jihomoravském kraji má v tuto chvíli výpadky elektřiny přibližně šest set domácností v obcích Šošůvka a Vysočany na Blanensku. Asi pět trafostanic je mimo provoz na Znojemsku. Rozsáhlejší oblasti bez proudu jsou na sousední Vysočině a ve Zlínském kraji,“ uvedl Slavíková.

Ilustrační foto.
Dušičky bez hřbitovů? Ano, když bude vítr

Dodala, že situace se stále mění. „O rozsáhlých výpadcích víme a snažíme se je co nejrychleji odstraňovat. Na řadě míst však práci stále komplikuje silný vítr a popadané stromy. Do terénu jsme poslali i externí pracovníky, kteří pomáhají s obnovou vedení a odstraňováním padlých stromů. Aktuální informace se lidé dozví na naší poruchové lince,“ dodala Slavíková.

Meteorologové celou jižní Moravu varují před silným větrem. "Silný jihovýchodní až jižní vítr s nárazy až pětadvacet metrů za sekundu k večeru začne slábnout," uvedl za brněnské meteorology Mojmír Martan.

Výstava Titanic v pavilonu C brněnského výstaviště
Do kajut boháčů z první třídy a na záchranný člun. Do Brna připlul Titanic