Blíží se půlnoc a Horní náměstí ve Znojmě je plné lidí. Začíná odpočítávání posledních vteřin a špunty z lahví sektů letí do vzduchu. Rok 2013 je tady a lidé se objímají a přejí si vše nejlepší v novém roce. „Hlavně, že nenastal ten konec světa," pronesl spokojeně postarší muž ke své družce.

Těsně před půlnocí dorazilo v pondělí na Horní náměstí ve Znojmě, kde se do té doby konal zábavný silvestrovský program na tribuně, několik stovek lidí.

Na chvíli tak opustili silvestrovské oslavy v místních barech a restauracích, aby za bujarého veselí společně přivítali rok 2013. Po půlnoci rozzářil oblohu nad historickým centrem slavnostní ohňostroj. Rachejtle se ale z různých částí Znojma ozývaly nepřetržitě ještě asi hodinu po půlnoci.

I přes hromadné manipulace s nebezpečnými petardami a množství vypitého alkoholu nemuseli policisté ani záchranáři ze Znojemska výrazněji zasahovat. „Nestalo se nic závažného ve spojitosti s oslavami Silvestra. Samozřejmě se řešily běžné šarvátky v opilosti, jak to při takových oslavách bývá," nastínila včera znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová.

Do ulic vyjížděli i zdravotníci hlavně kvůli alkoholu. „Naštěstí to ale nebylo nic dramatického, prováděli jsme jen drobné zásahy. Jeden člověk byl poraněn ve tváři, další opilý zase spadl a poranil si ruku," přiblížil vedoucí lékař znojemské záchranné služby Arnošt Růžička.
V kraji pak záchranáři zasahovali od šesté hodiny večer do šesti hodin ráno u 141 případů, což je o devět víc než loni. Padesát procent všech výjezdů bylo v Brně a okolí.

Lékaři v kraji ošetřili čtrnáct lidí intoxikovaných alkoholem. „Někteří z nich byli mladiství. Ale téměř každý ošetřený pacient byl pod vlivem alkoholu. Často byli také agresivní a v jednom případě skončil zásah poraněním policisty, kterého napadl opilý mladík," řekla ČTK mluvčí jihomoravských záchranářů Barbora Zuchová.

Žádný výjezd ve spojitosti se silvestrovskými oslavami pak nezaznamenali hasiči ze Znojemska. To se ale netýkalo zbytku kraje. „Od půlnoci do sedmé hodiny ranní musely jednotky hasičů vyjet k deseti událostem. Tento počet je srovnatelný s loňským rokem," informoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.