„Majitele domku v noci vyrušily zvláštní zvuky. Znělo to jako dupání na střeše. Nad ránem pak zjistil, že na přístřešku s umělým povrchem má srnu," uvedl jeden z místních Zdeněk Veis.

Myslivci pak zjistili, že srna je zraněná. „Měla poraněnou nohu a byla celá zkroucená. Protože ji prakticky nešlo zachránit, myslivci se rozhodli ji utratit," sdělil Veis.

Podle vedoucího odboru životního prostředí moravskokrumlovského úřadu Kamila Raboně jde o výjimečnou událost. Srny bývají spíše obětí střetů s auty na silnicích.

„O podobném případu jsem dosud neslyšel. Srny ale mohou být v tomto období toxikované řepkou, kterou požírají. Jsou omámené a chodí i do lidských obydlí. Lidé si je pak mnohdy nechávají u sebe a zvěř pak obvykle stejně uhyne," vysvětlil Raboň.

Dodal, že podstatně více vysoké zahyne při srážkách s auty na silnicích. „V rámci našich šestadvaceti honiteb na Moravskokrumlovsku uhyne po střetu s vozidly ročně padesát až šedesát kusů zvěře. Celkový roční úhyn je pak mezi dvěma sty až dvěma sty padesáti kusy," vypočetl Raboň.

Podle něj je nejvíce sražené zvěře v honitbách, které protíná státní silnice. „Tato čísla však nejsou rozhodně přesná. Spousta zvěře, která je po střetu s vozidlem zraněná, se nenajde vůbec. Buď se o ni postarají divoká prasata a lišky, nebo, pokud je usmrcena okamžitě, nezřídka se stává, že jí řidič naloží a odveze. Tato zvěř pak samozřejmě není součástí žádné statistiky," nastínil Raboň.

Část zvěře podle odborníků umírá také pod vlaky na trati Znojmo Brno. Další desítky zvířat také hynou kvůli otravě toxickými látkami, zbytek kvůli přirozené úmrtnosti.