K prvnímu střetu auta s chodci vyráželi záchranáři patnáct minut po osmé hodině večerní. V ulici 28. října srazila Škoda Octavia dvě chodkyně. „Šestatřicetiletá řidička jela se svým autem od ulice Dr. Milady Horákové. Ve stejnou dobu šly po přechodu pro chodce dvě ženy ve věku dvacet šest a padesát devět let od ulice Fráni Kopečka. Žena za volantem zřejmě chodkyně přehlédla a do obou narazila," uvedla znojemská policejní mluvčí Lenka Drahokoupilová. Ženy upadly a zranily se. „Podle prvních informací lékařů se jedná o těžké a lehké zranění," doplnila Drahokoupilová.

Všechny tři účastnice nehody se na místě podrobily dechové zkoušce na zjištění požití alkoholu. „U všech byl výsledek pozitivní. Následné měření ke zjištění přesného množství alkoholu v krvi jsme provedli pouze u řidičky, protože obě zraněné ženy bylo nutné převézt do nemocnice. U ženy za volantem jsme zjistili 0,41 promile. Řidičský průkaz jsme jí zadrželi a pokračovat v další jízdě zakázali," doplnila mluvčí. Co přesně se na přechodu pro chodce stalo, policie vyšetřuje. „Na autě žádná hmotná škoda nevznikla. Všechny tři ženy jsou z našeho regionu," dodala mluvčí.

O necelé dvě hodiny později pak srazilo jiné auto chodce v ulici Dukelských bojovníků. Sražený muž utrpěl velmi vážná poranění. „Přijali jsme jej s mnohačetnými poraněními ve vážném stavu. Ještě v pondělí jej vrtulník převeze do nemocnice v Brně. Zraněné ženy jsou hospitalizované v naší nemocnici na chirurgii," konstatovala mluvčí Nemocnice Znojmo Marcela Půčková.

Podle muže, který projížděl místem druhé nehody patrně bezprostředně po ní, vypadala situace zprvu tak, jako by šlo o rvačku více lidí. „Místem se skoro nedalo projet. Bylo tam tak třicet lidí. Na chodníku, na silnici, všude. Myslel jsem, že je tam rvačka. Nebyla tam policie ani záchranka," popsal místo nehody taxikář Petr Březina.

O několik minut později jel zpět. „Na místě už byla záchranka a přijížděla policie. Pak jsem si o kousek dál všiml osobního auta s rozbitým předním oknem a pěkně poničenou střechou. Mohl to být trojkový nebo čtyřkový Golf," dodal Březina.

Policie případ vyšetřuje a žádá o spolupráci i veřejnost. Hledá svědky nehody. „V neděli pár minut před desátou hodinou večerní se stala vážná nehoda v ulici Dukelských bojovníků. V této události figurují dvě osobní auta, Škoda Superb a Volkswagen Golf. Ani jeden z řidičů není ze Znojemska. Z našeho regionu je padesátiletý chodec, který po střetu s oběma auty utrpěl těžké zranění," sdělila policejní mluvčí.

Na autech vznikla po nárazu chodce celková škoda asi padesát tisíc korun. „K řádnému zjištění přesného průběhu dopravní nehody, její příčiny a míry zavinění žádáme veřejnost o spolupráci. Kdo se stal svědkem nebo má jakékoli informace, které nám pomohou vše důkladně objasnit, ať volá linku 158," požádala Drahokoupilová.

Ani jeden z řidičů alkohol před jízdou nepil. U chodce policisté nemohli dechovou zkoušku vzhledem k jeho zranění provést.

Devět sražených chodců

Odborník na dopravu vidí za podobnými událostmi nepozornost lidí. Jak ze strany řidičů, tak ze strany chodců. „Řidiči se rozptylují telefonování, sledováním navigace, prostě nejsou plně soustředění na jízdu. Podobné je to u chodců. Baví se spolu, koukají na mobily a bez rozmyslu vstupují na silnici. Navíc ten přechod na 28. října je na horizontu a řidič o něm ani nemusí vědět. Vodorovné značení není vidět a svislé v té záplavě značek označujících začátek a konec cyklostezky zaniká," shrnul učitel autoškoly Marek Neuschl.

Policie tak za šestačtyřicet dní eviduje na Znojemsku už devět sražených chodců. Čtyřiaosmdesátiletá žena nepřežila srážku s autem ve Znojmě o posledním lednovém týdnu. A to i přesto, že se na chodce více zaměřuje. „Naši lidé se nyní ještě více zaměřují na chodce i chování řidičů v blízkosti přechodů pro chodce. Chodci mnohdy přebíhají mezi přechody nebo na červenou. Řidiči se zase nevěnují řízení. Takové přestupky budeme nyní sledovat a pokutovat je," slíbila Drahokoupilová. Chodcům za podobné přestupky může policie udělit až dvoutisícovou pokutu.

Od pondělka platí povinnost pro chodce, kteří jsou po silnici mimo obec za snížené viditelnosti nosit reflexní prvky. „Osobně bych je doporučil nosit za tmy i ve městě," zakončil Neuschl. Reflexní pásky v řádech desítek korun se dají koupit v prodejnách autodoplňků i v supermarke­tech.

Dvě těžká a jedno lehké zranění si vyžádaly dvě srážky aut s chodci ve Znojmě. Staly se v neděli večer během pouhých dvou hodin. Dvě zraněné ženy jsou hospitalizované ve znojemské nemocnici, nejvážněji zraněného muže transportoval vrtulník do Brna.